Dom je ODPRT

Zborno mesto: Mejni prehod Vrtojba
Vodnik/kontakt: KARMEN PAHOR gsm 031 891 289
Pot: kopna
Zahtevnost: lahka do zelo zahtevna
Primernost: Delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: Okoli 1300 m
Okvirni časi hoje (ur): Okoli 7-8 ur
Način prevoza: osebni avto
Oprema in dokumenti: Planinska pohodniška obutev, obleka in oprema, palice, kapa, rokavice, očala, svetilka (kratki dnevi); veljavna planinska izkaznica (plačana članarina PZS); osebni dokument
Prijave: KARMEN PAHOR gsm 031 891 289

Opis

Dostop: Iz Vrtojbe gremo do Tolmeča (Tolmezzo) in se vzpenjamo  po dolini Valle del But skozi vasico Timau proti Passu di Monte Croce Carnico. Ko zapeljemo skozi krajši predor se znajdemo pri gostišču, kjer je urejen športni objekt. Tu parkiramo.

Opis poti: Ob glavni cesti malo naprej od gostišča je začetek markirane pot 402a . Po stari vojaški mulatjeri gremo po gozdu do planine Palagrande. Nadaljujemo po odprtem svetu pod severno steno Crete di Timau. Skoraj po ravnem pridemo do  mejnega prevala Passo di Pal Grande (1760 m)  Po strmem pobočju se dvignemo  do škrbine pod vrhom Cime Avostanis (Blaustein), kjer pogledamo na vzhodno stran: na jezerce in planino Casera Pramosio Alta. Od tu pot preči pobočje  proti jugu, naš cilj pa je za naslednjo škrbino, kjer se po lažjem skalovju  z vzhoda povzpnemo na vrh.

Vračamo se po isti poti.

Pripravi za tisk