Dom je ODPRT

PO DIVAŠKI KROŽNI POTI - PRESTAVLJENO NA MAJ - NOV DATUM BO DOLOČEN ...

Območje: Obala in Kras
Tip dogodka: planinski izlet
Kdaj: 27.01.19, 08:00 Povratek: V popoldanskih urah.
Zborno mesto: Glavna avtobusna postaja Ljubljana – postajališče 29
Vodnik/kontakt: Ruža Tekavec; GSM: 041 536 788
Pot: kopna
Zahtevnost: lahka
Primernost: Primerna telesna pripravljenost
Višinska razlika: Cca. 100 m
Okvirni časi hoje (ur): Cca. 2 - 3 ure
Način prevoza: Posebni avtobus
Oprema in dokumenti: Planinska obutev in obleka, primerna vremenskim razmeram, pohodne palice. Veljavna planinska izkaznica, osebni dokument in zdravstvena kartica.
Prijave: V društveni pisarni do 25. 1. 2019. Kasneje pri vodnici ture.
Stroški: 15 €

Opis v PDF obliki:

OPIS POTI: S posebnim avtobusom se bomo po avtocesti odpeljali do DIVAČE (435 m), do prometnega križišča in manjšega  gospodarskega središča na južnem delu Krasa ob pomembnem železniškem vozlišču, Na železniški postaji začnemo s hojo po krožni poti. Ogledali si bomo objekte na postaji iz obdobja izgradnje južnih železnic Dunaj-Trst (1857) ter parno gorsko tovorno lokomotivo iz leta1922. Po poti mimo Občine Divača do križišča, kjer je gostišče Risnik ( tu se bomo ustavili za nekaj minut) in pri bencinski črpalki bomo zavili desno, prečkali most nad železniškim usekom in na travniku  imeli lep pogled na vodni rezervoar, tehniški spomenik, obzidan s klesanimi kamni in lepo oblikovan. Pot bomo nadaljevali do udornice Risnik, spodmola Triglavca,  neolitskega arheološkega najdišča, Divaške jame (leži tik ob cesti Divača-Lokev), spodmola Trhlovca, pastirske hiške in vse do Škrateljnove domačije. To je bil nekoč dom filmske igralke Ite Rine  (Ide Kravanja), zdaj pa je tu Muzej slovenskih filmskih igralcev, ki naj bi postal Kraški kulturni center. Gibali se bomo tudi po in  mimo Krasoslovne naravoslovne učne poti, informativnih tabel (Divaške učne poti), videli bomo zapuščeno avstrijsko vojaško pokopališče iz  prve svetovne vojne, starodavno svetišče idr.

Pripravi za tisk