OD IZVIRA DO PONIKALNIH ŽREL REKE TEMENICE - PD PT Ljubljana

Tip dogodka: planinski izlet
Kdaj: 23.03.19, 08:00 Povratek: V popoldanskih urah
Zborno mesto: Glavna avtobusna postaja Ljubljana – postajališče 29
Vodnik/kontakt: Stanko Jaki; GSM: 041 696 925 in Franc Škarja (PS NM)
Pot: kopna
Zahtevnost: lahka
Primernost: Primerna telesna pripravljenost.
Višinska razlika: 150 m
Okvirni časi hoje (ur): Cca. 3,5 ur
Način prevoza: Posebni avtobus.
Oprema in dokumenti: Planinska obutev in obleka, primerna vremenskim razmeram, pohodne palice. Veljavna planinska izkaznica, osebni dokument in zdravstvena kartica.
Prijave: V društveni pisarni do 19. 03. 2019.
Stroški: 21 €

Opis v PDF:

OPIS POTI:  V Trebnjem v gostišču Galaksija jutranja kava, nato se odpeljemo z avtobusom do Ponikev in do vasi Grm, kjer bomo pričeli prijeten pohod skozi gozd in travnike, kmalu bomo prišli mimo večje jame, kjer reka Temenica skoraj povsem ponikne, kot je znano reka Temenica dvakrat ponikne preden se izlije v reko Krko. Temenica prične ponikovat v podzemni svet za vasjo Ponikve na več mestih, največji je RUPA I. Na dan zopet pride v Mirnopeški dolini v Zijalu pod Sv. Ano. Pod 35m visoko skalo je bruhalnik. Mi pa se bomo povzpeli na griček Sv. Ane, kjer je cerkvica. Po krajšem postanku in okrepčilu iz nahrbtnika pa se bomo spustili v Zijalo, kjer reka zopet pride na dan (če je deževno obdobje v resnici bruha voda iz žrela). Od tu pa še lep sprehod ob idilični reki do Biške vasi, kjer nas bo čakal avtobus.

Pripravi za tisk