Dom je ODPRT

Tip dogodka: planinski izlet
Kdaj: 11.05.19, 08:00 Povratek: V popoldanskih urah
Zborno mesto: Glavna avtobusna postaja Ljubljana – postajališče 29
Vodnik/kontakt: Ruža Tekavec; GSM: 041 536 788.
Pot: kopna
Zahtevnost: lahka
Primernost: Primerna telesna pripravljenost.
Višinska razlika: Cca. 100 m
Okvirni časi hoje (ur): Cca. 2 - 3 ure, ogled Divaške jame traja 1 uro
Način prevoza: Posebni avtobus.
Oprema in dokumenti: Planinska obutev in obleka, primerna vremenskim razmeram, pohodne palice. Veljavna planinska izkaznica, osebni dokument in zdravstvena kartica.
Prijave: V društveni pisarni do 7. maja 2019. Kasneje pri vodnici ture.
Stroški: 15 €

Opis v PDF obliki:

OPIS POTI:

S posebnim avtobusom se bomo po avtocesti odpeljali do DIVAČE (435 m), do prometnega križišča in manjšega  gospodarskega središča na južnem delu Krasa ob pomembnem železniškem vozlišču. Na železniški postaji začnemo s hojo po krožni poti, ko si bomo ogledali si bomo objekte na postaji iz obdobja izgradnje južnih železnic Dunaj-Trst (1857) ter parno gorsko tovorno lokomotivo iz leta1922. Po cesti poti  križišču, kjer je prijetno gostišče Risnik, nakar bomo zavili desno, prečkali most nad železniškim usekom in na travniku  imeli lep pogled na vodni rezervoar, tehniški spomenik, obzidan s klesanimi kamni in lepo oblikovan. Pot bomo nadaljevali do udornice Risnik, si ogledali Pečino Triglavca, neolitskega arheološkega najdišča, spodmol Trhlovca in si ogledali kapniško bogato DIVAŠKO JAMO, če bo dovolj zanimanja udeležencev. (Vstopnina  znaša 8 evrov!) Po ogledu zanimivih v gozdu skritih pastirskih hišk se bomo vrnili v Divačo in si ogledali še Škrateljnovo domačijo. Ta je bila nekoč dom filmske igralke Ite Rine  (Ide Kravanja), zdaj pa je tu Muzej slovenskih filmskih igralcev, ki naj bi postal Kraški kulturni center. Gibali se bomo pretežno po Krasoslovni naravoslovni učni poti, mimo  informativnih tabel (Divaške učne poti), zapuščenega avstrijskega vojaškega pokopališča iz  prve svetovne vojne, starodavnega svetišča idr. zanimivosti.

Pripravi za tisk