Po poti vodnih zakladov

Višinska razlika: 50-100 m
Okvirni časi hoje (ur): 3-4 ure
Način prevoza: Posebni avtobua
Oprema in dokumenti: Planinska obutev in obleka primerna vremenskim pogojem,pohodne palice,veljavna planinska izkaznica,osebni dokument in zdravstvena izkaznica
Prijave: V društveni pisarni,kasneje pri vodji izleta
Stroški: 15 €

Opis poti izleta:V PDF

S posebnim avtobusom se bomo odpeljali po avtocesti mimo DIVAČE do zaselka FAMLJE (393 m), kjer se bomo srečali s predsednico TKD Urbanščica, vodnico PZS iz PD Sežana. Potrudila se bo, da bomo spoznavali naravo in kulturno dediščino krajev vplivnega območja ter območja Parka Škocjanske jame. Po poti bomo opazovali kale po obrobjih vasi, sosedsko štirno v naravi, grad ŠKOLJ, sotesko reke Reke, kjer se bomo srečali z nadzorno službo Parka Škocjanske jame, ki nas bo seznanila z njihovimi prizadevanji za varovanje narave. Povzpeli se bomo v zaselek ŠKOCJAN, do zvonika sv. Kancijana, ki je zaščitnik voda. Hodili bomo tudi mimo brezna Okroglica ter nadaljevali s hojo mimo vasi Betanja do MOTOVUNA. Na žejo udeležencev izleta bomo lahko nadaljevali s hojo proti zaselku DANE, do vhoda v Mušjo jamo, nekoč namenjeno kultnim darovanjem podzemnim božanstvom. Leta 1909 je jamo odkril tržaški jamar Pietro Savini in v njej našel rimsko čelado, razne bronaste in železne predmete, namenjene obrambi ter orodja in tudi nakit. Morda se bomo potrudili še do znamenite ledenice na obrobju vasi PARED-KAČIČE.

Pripravi za tisk