PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

Otvoritev razstave - Slikarska kolonija na Vršiču 2010, 14. december 2010

Atrij v poslovni stavbi Telekoma Slovenije v Stegnah ponovno po letu predstavlja slikarska dela, ki so bila ustvarjena v zadnjem septembrskem vikendu, v okviru 24. slikarske kolonije "Tine Horvat" Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana, na Vršiču. Otvoritev je minila v znamenju krajše kulturne prireditve, ki so jo pripravili člani društva. Več zaslužnih članic in članov društva je iz rok predsednika društva Staneta Tomšiča prejelo sliko v dar, ob njihovih okroglih življenjskih jubilejih.


In kako je potekala slikarska kolonija na Vršiču?

Rodilo se je lepo pozno septembrsko petkovo jutro. Sončni žarki so sramežljivo pokukali izza oblakov in napovedovali lep dan. Petek je bil prvi dan naše slikarske kolonije, žal pa so se takoj po prihodu na Vršič pričeli zbirati oblaki in pozno popoldne je pričelo rahlo rositi.

Dež in mrzlo vreme nam je v soboto preprečilo delo na prostem, pa smo se odločili, da slikamo v koči, kjer nam je prijazno osebje omogočilo, da uporabljamo večji prostor ob kuhinji.

Zbralo se nas je pet ljubiteljev slikanja: Nuša Javornik, Maja Gostinčar, Marija Tratar, Matevž Perko in Milena Krasnik. To srečanje je bilo nekaj enkratnega, zrak je bil nasičen z neko posebno pozitivno energijo, ki nam je podarila kreativnost, veselje za delo in rezultati tega - zelo veliko slik v različnih tehnikah. Razstavljena dela razkrivajo, da smo risali tihožitja, naravo, pa tudi akte po raznih predlogah. Menim, da prav ta raznovrstnost prispeva k zanimivosti razstave. Kljub slabemu vremenu smo z obojestransko dobro voljo in prijaznostjo osebja preživeli lep in ustvarjalen vikend. Čas nam je prehitro minil in že je bila tukaj nedelja in čas, da se poslovimo.

Udeležence sem poprosila, da napišejo nekaj besed, ki razkrivajo njih vtise z našega Vršiča.

Nuša je zapisala:

Bilo je super: zabavna družba, sproščeno vzdušje, delovno, veliko eksperimentiranja in medsebojnega spodbujanja. Rezultati očitni. Prvič sem bila na Vršiču pred 20 leti. Povabila me je Ana Širca. Marija Tratar mi je posodila svoje barvice. Nastala je moja prva oljna slika - pastirske koče v dolini Zadnje Trente.

Besede, ki jih je namenila Maja:

Nepozabni dnevi kljub slabemu vremenu. Zbrali smo se " ta pravi", slikarska energija nas je povezala še bolj, veliko pozitivne energije, iskrenega tovarištva, medsebojnega razumevanja. Slikali smo in slikali, nismo mogli prenehati. Tudi prijazna oskrbnica in dobra hrana sta pripomogli k temu.

Še prispevek Matevža:

Več let zapored nisem sodeloval na koloniji iz osebnih razlogov. Povratek je bil fantastičen. Družba odlična. Dela, ki smo jih ustvarili pa sama govorijo o ustvarjalni energiji in lepo vabljeni na razstavo, da se sami prepričate.

Pa še naša Marija:

Ljudje so tisti, ki delajo vzdušje...

Ni dvoma, da je bila ta kolonija ena izmed najuspešnejših, pa ne le po naših delih, tudi po vzdušju in  dobri volji. Iskreno upam, da bodo razstavljena dela potrdila osebni vtis nas, ki smo jih ustvarili.
Zapisala: Milena Krasnik, slikarka in vodja slikarske kolonije