Pomurje z arhitektom Borutom Juvancem - 5. december 2010

Na izletu po Pomurju nas je vodil Borut Juvanec, arhitekt, doktor znanosti, redni profesor.
Ukvarja se s teorijo arhitekture, z njenimi elementi, s proporcijskimi sistemi, z začetki in izvori (tradicija in identiteta), z etničnimi prvinami v kulturi, z znanstveno mislijo v kulturi. Na področju arhitekture deluje predvsem v iskanju značilnosti prvobitnosti in izvorov, pri vnašanju tradicionalnih znanj in identitete v današnje oblikovanje prostora.
V oblikovanju posega na področja uporabnih izdelkov (avtobus, električni aparati, električna strojna oprema, instalacijski elementi: več patentov in modelov).
V grafiki je avtor mnogih celostnih grafičnih podob, zaščitnih znakov in oprem knjig ter deluje na specifičnem področju kartografije (nekaj sto naslovov).Najbolj plodno je njegovo znanstveno raziskovalno in pedagoško delo: sodeluje na področju znanstveno raziskovalnega dela in občasno predava na več evropskih univerzah, raziskuje specifično področje teorije in izvora arhitekture. Kratek izbor pomembnejših raziskav: Vernakularna arhitektura Slovenije, 1985-; Vodnjak The Well Birmingham UK 1998; Prvobitna zatočišča (clochane Irska/IRL, barraca Catalunya/E, pont Baleari/E, pagliaddiu Corse/F, cabane Provence/F, crot Graubuenden/CH, hiška Kras/SI, kažun Istra/HR, pineta Sardegna/I, trullo Puglia/I, girna Malta/M, Bretagne/F, Bolgarija/BG, weinbergshaeuschen Hessen/D, mantarah Palestine/PAL, twlc mochyn Wales/UK, nawamis Sinai/EG, howd Haraz Mt. Yemen, Glattjochkapelle Judenburg/A, tazota Maroko), 1985-. Kozolec, slovenska etnična arhitektura, 1998, 2000; Arhitektura sušenja - Portugalska, Španija, Slovenija, raziskava 2001; Mgibah - Čebelnjak, raziskava 2002; Kamen na kamen / Stone upon Stone, 2oo3.
Objavlja znanstvene, pregledne in strokovne članke v monografijah, revijah, zbornikih ter na elektronskih medijih (monografije, CD ROM, INTERNET). Kratek izbor: Kozolec / Hayrack 2002; Stone Shelters 2001; Six Thousand Years, and More of Corbelling, Paris (F); Order and Disorder Koebenhavn 2002 (DK); Dry Stone Story 2002; Sardinija, arhitektura kamna 2003; El bombo, La Mancha 2004; Stone Shelters of Europe 2004; Kamen na kamen / Stone upon Stone 2005, Jewel of Architecture, Yemen 2005, Kozolec 2007.
Članki so objavljeni v 9 državah, v desetih jezikih: Sinteza, Etnolog, Glasnik SED, AR Arhitektura raziskave/Architecture Research, Les/Wood, LJUBLJANA; Čovjek i prostor, ZAGREB, Prostor, ZAGREB; Pedra seca, BARCELONA; Temas de diseno, MADRID; Waller and Dyker, LONDON; ISG Magazin, GRAZ; Detail, MUENCHEN; Kore, LISBOA; Patrimoine de Nantes a Uzes, UZES; Piedra con raices, CACERES; L'Architecture vernaculaire, PARIS, Pierre seche, PARIS.
Je koordinator za področje arhitekture programa CEEPUS/Vienna, deluje v Delovni skupnosti ALPE ADRIA (Tretja komisija za kulturo), deluje v nekaterih mednarodnih projektih EU (Valencia, Luxemburg, Malta), vodil je Mednarodno konferenco o vernakularni arhitekturi ALPE ADRIA (1991-2003). Je nacionalni koordinator MVŠT za področje 'Arhitektura in oblikovanje'.
Je recenzent nadnacionalnih znanstvenih programov FWF avstrijske vlade; nacionalnih programov Ministrstva za znanost in raziskave Vlade Republike Italije; je supervisor EU za program Etudes et recherches sur l'architecture vernaculaire, CERAV Paris.
V okviru programa CEEPUS/Vienna je gostoval na srednjeevropskih univerzah: Gradec 1996, 2003; Sofija 1997; Bratislava 1998; Zagreb 2001.
Je redno vabljen na nekatere znanstvene kongrese: ICOMOS Paris (Paris 2000, Montreal, Quebec 2001); ISPROM Sassari (Alghero 1996, 1997, Valencia 1998, Sparti 2000, Bethlehem 1999, Rim 1999, Algier 2003, Lorca 2004); SPS Le Val (Valencia 2000, Visp 2002, Mythilini 2004, Montalban 2006), CERAV Paris (Vans 1998, Nice 2001); Universita degli studi di Firenze (2000, 2001, 2002, 2003, 2005).
Občasno predava na nekaterih evropskih univerzah: Barcelona (1990), Malta (1999, 2000, 2001, 2002), Bratislava (1998, 2001), Sofia (1998, 2000), Gradec (1995, 2001), Trento (1998), Zagreb (1996, 1998, 2002, 2006), Moskva (2000, 2003), Valencia (1998, 2000, 2006), Oxford (2004, 2005).
Aktivno deluje v okviru organizacij ICOMOS Paris/Ljubljana; ISPROM Sassari/I; SAH Society of Architectural Historians, Chicago/USA; ISG Internat. Staedteforum Graz/A; CERAV Centre d'etude et de recherche sur l'architecture vernaculaire Paris/F; Societat Catalana de Matematiques, Barcelona/E.

Več podatkov v:
WHO'S WHO IN THE WORLD; Marquis New Providence 1998, 1999, 2oo1, 2oo2, 2oo3, 2oo4, 2oo5, 2oo6 USA
Kdo je kdo za Slovence; Ljubljana 1991, 1996;  Zelene strani, Bohinj 1997; Green Pages, Ljubljana 1998; Kdo je kdo CZ 2oo1; ULBB; 1975, 1985, 1995
WHO'S WHO IN SCIENCE; Marquis New Providence 1999, 2oo2, 2oo3, 2oo4, 2oo5, 2oo6 USA
DICTIONARY OF INTERNATIONAL BIOGRAPHY; IBC Cambridge 1998, 2ooo, 2oo2, 2oo4, 2oo5, 2oo6 UK
FIVE HUNDRED LEADERS OF INFLUENCE, ABI American Biographical Institute, Raleigh 1999, 2ooo, 2oo1, 2oo2, 2oo3, 2oo4, 2oo5 USA

prof.dr.Borut Juvanec,
UL Fakulteta za arhitekturo, Zoisova 12, 1000 LJUBLJANA