Škrbina nad Dolino/Forca de la Val, 2352 m (Zahodni Julijci, Italija), 30. januar 2011

Skupaj s Planinsko skupino Pošte in Telekoma Nova Gorica smo se odpravili na zahtevno snežno turo in turni smuk.

Zgodnjemu jutranjemu odhodu iz Ljubljane je sledila vožnja mimo Rateč in Rablja proti Nevejskemu prevalu-Na Žlebeh/Sella Nevea (1175 m), kjer smo parkirali avtomobile. Tu smo se pridružili planincem iz Nove Gorice, ki so se pripeljali mimo Bovca in čez prelaz Predel. Nastala je kar velika skupina, v kateri so bili trije turni smučarji in 14 pohodnikov.

Ob vlečnici smučišča, severno nad prelazom, smo se skupaj povzpeli do gozdne ceste, ki nas je usmerila desno v gozd. V širokih ključih nas je pripeljala na planino Krni Dol/Casera Cregnedul di Sopra (1515 m), kjer se nam je odprl pogled na naš cilj pa tudi na smučarske proge na nasprotni strani, pod severnimi pobočji Kanina.

Zjutraj je že kazalo, da bo megle in oblake premagalo sramežljivo sonce, ki je sem pa tja obsijalo pobočje nad nami, vendar so ga premagale čedalje gostejše megle, ki so nas spremljale vse do cilja. Približno na polovici vzpona smo si na čevlje nadeli dereze in vzeli v roke cepin. Sneg je bil pomrznjen, mestoma napihan.

Poiskali smo najlažji prehod na Škrbino nad Dolino/Forca de la Val, kjer poleti poteka zelo zanimiva pot Ceria-Merlone. Zgornjih nekaj metrov, tik pod škrbino, je bilo nekoliko strmejših, ki pa smo jih premagali brez težav. Razgleda žal ni bilo, zato smo se kmalu odpravili navzdol do Nevejskega prevala.
Celotna tura je trajala 6 ur in pol, premagali smo1177 metrov višinske razlike.