PO SLEDEH RUPNIKOVE LINIJE: Goli vrh-Javorč, 13. februar 2011

Naš kranjski vodnik Polde se je tokrat odločil, da nas popelje v Poljansko dolino. Z avtobusom se odpeljemo iz Ljubljane proti Kranju, kjer se nam pridružijo članice in člani z Gorenjske. Nadaljujemo vožnjo proti Škofji Loki, Gorenji vasi v Poljanski dolini in naprej mimo Lučin do naselja Goli vrh (900 m). Peš se povzpnemo do markantne utrdbe nekdanje Rupnikove linije. V spremstvu jamarskega in turističnega vodnika Matjaža se spustimo v podzemni bunker. Ker je glavni vhod zasut, se je treba v notranjost preriniti skozi okroglo strelno lino, kar povzroči med pohodniki veliko zabave. Sledi sestop v 25 metrov globok jašek. Na dnu se nam v soju baterijskih svetilk razkrijejo velike betonske dvorane, dolgi hodniki in stopnišča nikoli dokončane vojaške utrdbe, ene izmed mnogih, ki jih je pred II. svetovno vojno gradila starojugoslovanska vojska ob nekdanji Rapalski meji z Italijo. Med prebivalstvom, ki je v veliki meri sodelovalo pri gradnji in oskrbi, se je obrambne črte prijelo ime "Rupnikova linija", po generalu Leonu Rupniku, ki je bil vodja projekta.
Po ogledu trdnjave se vrnemo na plano skozi topovsko lino. Nadaljujemo pot po grebenu do kmetije Pr´Bukovcu, kjer se oskrbimo s suhim sadjem, kruhom, maslom in drugimi domačimi dobrotami. Ni več daleč do Lovske koče na Javorču (899 m), kjer čaka avtobus in nas odpelje nazaj proti Kranju in Ljubljani. Ravno prav, saj se megleno vreme dokončno skisa. V avtobusu se zahvalimo Poldetu za zanimiv izlet in ga že nagovorimo, da nas prihodje leto popelje na drugi odsek Rupnikove linije.