PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

LOGAŠKA POT, 30. januar 2011

 

PO LOGAŠKI  POTI: ROVTE - LAVROVEC

- VRH  SV. TREH KRALJEV

Nedelja, 30. januar 2011


Nadaljevanje pohodniške snežne pravljice iz preteklega leta, ko smo članice in člani PD Pošte in Telekoma Ljubljana pričeli hojo po Logaški planinski poti. Napoved vremenarjev o čudovitem sončnem dnevu je skoraj pokvarila razpoloženje pohodnikom po krajih, ki so jim še do nedavnega pravili, da so »Bogu za hrbtom« zaradi svoje prometne odmaknjenosti. Učiteljica, ki je prišla pred mnogimi leti učit v te kraje, je ob prihodu bridko zajokala, misleč, da je prišla na konec sveta. Megleno in mrzlo nedeljsko jutro je sprejelo v svoje nedrje 57 pogumnih pohodnikov, ki so se odločno, polni novih pričakovanj in izzivov spet podali v to manj znano, čeprav od prestolnice ne tako oddaljeno pokrajino. Medtem, ko je večina državljanov še spala, so v Rovtah bili že pri sveti maši in s svojimi vozili zasedli edini večji parkirni prostor v kraju. Rovte sestavljajo naselja Rovte, Petkovec, Praprotno Brdo in številni mali zaselki, ki ležijo na 700 metrih nadmorske višine. Tu je naravno križišče poti proti Vrhniki, Idriji, Logatcu in Žirem. Danes so to lepo urejene hribovske vasice, kjer poleg vse bolj razvijajočega turizma oživljajo tudi stare obrti: klekljanje čipk, pletenje košar, izdelovanje raznih izdelkov iz lesa. Razgiban teren, bogate naravne danosti in bližina mest je pritegnila tudi izletnike. Prek travnikov, gozdov in skozi vasice potekajo številne poti: Evropska pešpot E7, Notranjska, Logaška, Škofjeloška, Mladinska planinska pot ter Logaška kolesarska pot. Zaradi odprtosti terena je tu potekala cesta že v davni preteklosti, saj so vozarji vozili tod mimo iz Trsta v notranjo Avstrijo. V vasici Smrečje, kjer danes stoji cerkev, je nekoč stala kapela z Marijino podobo, ob kateri so se vozarji ustavljali in priporočali za srečno pot.


Današnja cerkev Marijinega vnebovzetja je morebiti celo iz 16. stoletja in sodi med priljubljene božje poti, vse do današnjih dni. Na Kranjskem je bila v17. in 18. stoletju posebno sloveča božja pot k Svetim trem Kraljem na Vrhu pri Rovtah med Logatcem in Žirmi. Cerkev Sv. Treh Kraljev, ki so tudi zavetniki popotnikov, je bila omenjena že leta 1560 in romarji, ki so prihajali k Mariji v Smrečju ali k Trem Kraljem, so obiskali obe. Vrh je raztresena hribovska vas, na 884 m visokem vrhu samevata cerkev in župnišče. Pogled na okoliške hribe, travnike, njive, bujne gozdove, pomirja obiskovalce, tako romarje kot tudi vedno več pohodnikov. Lepota idilične pokrajine, raztresenih vasic s cerkvicami na hribčkih, starimi tipičnimi velikimi hišami, v zimsko tančico odeta pokrajina, ki kot Trnuljčica spi v svojem idiličnem spanju, nas prestavi v nek drug čas, morda tistega iz otroštva, ko smo še verjeli v pravljice in pravljične junake, ki so domovali v prelepi gozdni pokrajini, oblečeni v zimsko čipko nedavno zapadlega snega. K vzdušju doprinese meglenost dneva, popestrena s kratko snežno ploho. Na koncu poti nas spet, tako kot lani, sprejme »dobra vila«, članica našega društva. Na svojem domu nas pogosti s čajem in ponovno se prepričamo v gostoljubnost ljudi tega območja. Verjetno so res delovale »nadnaravne sile«, saj je voznik skupaj z nami varno pripeljal ogromen avtobus po ozki in vijugasti cesti do kmečkega turizma Kisovec. Iz pravljičnega sanjarjenja so nas tu dokončno prebudile domače kulinarične dobrote, preostanek popoldneva smo preživeli v prijetnem druženju in plesu.


Vse lepo se prehitro konča, planinci smo spet preživeli čudovit pohodniški dan. Vendar  poti in pravljičnega doživljanja s tem še ni konec, vse je še skrito, prikrito in nepredvidljivo. Ne zamudite, nadaljevalo se bo jeseni, v novembru, ko se bomo podali na pohod po zadnjem delu Logaške poti.

 

Zapisala in fotografirala: Irena Mlakar