7. tradicionalni pohod »Med vrhpoljskimi vinogradi«, 27. februar 2011

POHOD MED VRHPOLJSKIMI VINOGRADI

Vinarsko turistično društvo Vrhpolje - Duplje nas je povsem nedolžno, nevsiljivo, neopazno, vsako leto vabilo na tradicionalni Pohod Med Vrhpoljskimi vinogradi, ki se dogaja zadnjo nedeljo v februarju. Članice in člani PD Pošte in Telekoma Ljubljana smo se udeležili letošnjega Pohoda v nedeljo, 27. februarja 2011.

Že takoj na štartu pohoda smo občutili moč vetra, zato smo pozorno prisluhnili zgodbi o burji: »Vipavci se burje ne bojimo. Imamo jo radi. Burja preganja lene oblake in meglo, zbistri srce, suši pršut in druge dobrote. Zelo dobro pa se zavedamo njene nevarne moči in kadar hudo razsaja, smo previdni in se ne odpravljamo ven, če ni nujno. Tudi občutek mraza, ki ga povzroči mrzla burja, je zelo surov. Človek občuti pri 0º C in burji, ki piha zgolj 30 kilometrov na uro tak mraz, kot bi bilo približno -10º C, če pa burja zapiha pri isti temperaturi s 60 kilometri na uro, občutimo že -16º C in pulover nas pri tem ščiti toliko, kot drži rešeto vodo. Burja naj bi pomagala tudi krojiti zgodovino, saj legenda pravi, da je usodno posegla v boj med vojskama rimskega cesarja Teodozija in njegovega nasprotnika Evgenija 5. in 6. septembra 394 v bitki pri Frigidu, na naših tleh. Kot je zapisal rimski pesnik Claudianus, je odločilno pomagala Teodozijevim vojščakom k zmagi«.

Pohodna pot je speljana okrog vasi Vrhpolje, med vinogradi, po poljskih poteh, mimo dvorca Zemono, Starega gradu nad Vipavo, po kanjonu hudournika Bele, ter mimo sv. Ahacija nazaj v samo vas.

Dvorec Zemono so vipavski grofje Lanthieriji postavili leta 1683 in stoji še danes. Za debelim obzidjem s stražnimi stolpi Starega gradu nad Vipavo, ki so ga v 12. stoletju zgradili oglejski patriarhi, se je zvrstilo veliko različnih gospodarjev in njihovih vojščakov, dokler ni začel grad v 17. stoletju razpadati. Njegove razvaline visoko nad Vipavo, so priljubljena izletniška točka.

Pohoda med vinogradi se udeležujejo planinci iz vse Slovenije. Zato lahko tu srečaš znanca, s katerim se morda nisi videl že mnogo let. Organizatorji so pohodnikom pripravili toplo malico, joto s klobaso in dobro domače vino, družabno srečanje, možnost ogleda kiparskih del in nakupa domačih dobrot.

Povedali so tudi naslednjo zgodbo o vinu: »Vipavci so bili prebrisani in so vedeli da ga Vrhpoljci radi pijejo. Tako so enkrat, ko so se ponovno kregali, Vrhpoljcem ponudili v zameno za sejem eno nafo vina. Vrhpoljci, kot po navadi žejni, so ponudbo sprejel. In od takrat imajo sejemske pravice Vipavci, Vrhpoljcev pa se je prijelo ime Nafarji«.

Organizator nam je kot največji organizirani skupini podaril 5 litrov domače kapljice. Naša članica Katja T. pa nas je zapeljala še k družini Žvokelj, kjer smo poskusili domača vina, sir in pršut. Tako lepo smo se imeli, da obljubljamo: pridemo spet v letu 2012!

Tekst: Milan Gugleta

Foto:  Irena Mlakar