Po gričih in stezah otokov Susak in Ilovik (Hrvaška) - 19. in 20. marec 2011

PO GRIČIH IN STEZAH OTOKOV SUSAK IN ILOVIK /Hrvaška/

Pomlad je čas, ko se, že nekoliko naveličani zimskih vzponov, članice in člani PD Pošte in Telekoma Ljubljana zelo radi odpravimo proti Kvarnerskim otokom. Letošnji dvodnevni izlet po več otokih smo izvedli 19. in 20. marca 2011.

Po skoraj tednu dni slabega vremena, ko je iz dneva v dan deževalo in ponekod tudi snežilo, smo imeli srečo. Sonca, modrega morja in izredne klime željni planinci smo kmalu pozabili na vse pretekle vremenske tegobe.

V  soboto se nas je zbralo na vseh vstopnih postajah avtobusa kar 54 udeležencev izleta. Kratek postanek smo si privoščili v Dolenjem pred mejnim prehodom Jelšane, saj nas je priganjal čas, da ne bi zamudili na trajekt. Brez slehernih komplikacij smo prešli obe meji in pohiteli proti trajektni luki Valbiska na otoku Krku, od koder smo odpluli na otok Cres, v luko Merag. Po približno dveh urah vožnje čez sončni otok Cres in Lošinj, pod nam dobro znano goro Osorščico, smo se v prelepem sončnem dnevu, proti poldnevu pripeljali v Mali Lošinj. Tu so nas sprejeli člani posadke barke »Devin« in turistični vodič, ki so nas odpeljali na /tudi po geološki sestavi tal/ edinstveni otok SUSAK. Čeprav smo nameravali hoditi po urejenih stezah vse do večera, sta nas naraščajoča burja in razburkano morje prisilila, da smo se že po dveh urah ogleda osrednjih znamenitosti otoka vrnili nazaj na Mali Lošinj. Seveda tu nismo posedali po obali, ampak smo se prek čudovitega območja Čikat povzpeli na grič Vela Straža /64 m/, s katere so že od davnih časov lepi razgledi. Po večerji v restavraciji avtokampa Poljana smo se odpravili v prijazno Mladinsko domovanje v Veli Lošinj. Ker je bila prav ta dan polna luna s posebnim sijem in še kar znosna burja, se nas je 11 /ob 21.30/ odločilo za nočni vzpon na Sv.Ivana /231 m/, to noč izjemno osvetljen razgledni vrh nad Velim Lošinjem.

V nedeljo nam je burja prizanesla in v lepem sončnem jutru smo se odpeljali v luko Čikat. Z isto barko smo se odpeljali še na otok ILOVIK. Prehodili smo otok do prekrasne peščene plaže Pržina, se sprehodili po otoku z vsega 5,88 km2 površine in nekaj več kot 100 prebivalci, si ogledali bogato notranjost cerkve in seveda posebnost tega otoka, evkaliptova drevesa. Za najvišjo točko otoka, DID /88 m/,  je žal zmanjkalo časa. Tako kot lani smo si na koncu močno želeli, da bi se dan podaljšal še za mnogo ur, da bi lahko ostali še dlje v čudovitem morskem objemu.

V Ljubljano smo se vrnili v večernih urah. Tako kot vedno polni vtisov in novih spoznanj s področij, ki premorejo razne geografske in geološke posebnosti, zanimivo preteklost, floro in favno, jezik, nošo /na otoku Susku/ idr. Seveda spet navdušeni in polni načrtov za prihodnjo pomlad, ko nas bo morda »poneslo« še na otok Unije.

Tekst: Ruža in Tone TEKAVEC

Fotografije: Tone TEKAVEC in Stane Tomšič