VODNIŠKO IZPOPOLNJEVANJE ZA LETNE RAZMERE, 06.05-07.05.2011

Z Ingrid sva se v petek in soboto udeležili dvodnevnega vodniškega izpopolnjevanja za vodenje v letnih razmerah, ki je potekalo na Valvazorjevem domu pod Stolom. Na izpopolnjevanje moramo hoditi vsake tri leta, da imamo veljavne licence za vodenje. Zbralo se nas je okoli 30 vodnikov z različnih planinskih društev. Vsake tri leta se program tečaja menja. Prvi dan nam polnili glave s teoretičnim delom, drugi dan pa smo imeli praktični del tečaja. Letos smo tako na teoretičnem delu, kot na praktičnemu delu veliko izvedeli in delali z GPS napravami, ki se tudi v gorništvu vedno bolj uveljavljajo. Seznanili so nas z novostmi v prvi pomoči in pri gibanju po zavarovanih poteh. Spregovorili smo tudi o vplivih na eko sistem pri različnih športnih dejavnostih v naravi, ki se pojavljajo v zaščitenih območjih. Pri praktičnemu delu tečaja smo s pomočjo gps naprave prišli do zavarovane stene pod Ajdno. Tu smo si nadeli pasove, samovarovanlne komplete in čelade ter pot nadaljevali do vrha. Pred povratkom po isti poti smo si ogledali še arheološko najdišče na Ajdni, vrh pa nam je postregel z lepimi razgledi na Julijske Alpe, del Savske doline in na Karavanke. Izpopolnjevanja so zelo zanimiva, saj se vedno naučimo kaj novega, ki nam je v veliko pomoč pri izpeljavi društvenih izletov. Sklene pa se tudi veliko novih poznanstev, ki nam marsikdaj pomagajo pri organizaciji izletov v krajih, ki jih sami ne poznamo najbolje. Tekst in fotografije: Darinka Gaberščik