Planinski Ciper za PD PT LJ, april 2011

PLANINARJENJE PO SREDOZEMSKEM OTOKU CIPRU

14. - 21. april 2011

Teden dni v letošnjem aprilu smo članice in člani PD Pošte in Telekoma Ljubljana namenili planinarjenju po tretjem največjem sredozemskem otoku Cipru. Današnji Ciper je sodobna država evropske kulture in tradicije, s številnimi peščenimi plažami, prekrasnim planinskim svetom, vinogradi in nasadi oliv ter številnimi ostanki starodavnih civilizacij. Zgodovino otoka so pisali Egipčani, stari Heleni, Feničani, Perzijci, Benečani, Bizantinci, Turki, Angleži...

Otok premore tudi nekaj zelo strmih kamnitih predelov. Na severnem - turškem območju se v dolžini 120 km razprostira strmo pogorje Kirenia, ki mu vladajo vrhovi Pentadaktylos oz. Beš Parmak (po naše Pet prstov), z nadmorsko višino 1080 metrov. V centralnem delu otoka pa je najvišji gorski masiv Troodos, vulkanskega izvora, ki je dolg 73 km in širok 24 km. Območje je bogato z minerali, zlasti azbestom, kromom in bakrom, po katerem je otok tudi dobil ime. Najvišji vrh je Olympos, 1951 m. Pogorje Troodos obsega kar 1735 km2 in ga prekrivajo gozdovi bora, ciprese, cedre, zlatega hrasta in raznega cvetja ter s svojimi izviri in slapovi zagotavlja oskrbo z vodo, ki je na tem otoku velika dragocenost, zato je območje tudi razglašeno za narodni park.

Seveda smo spoznavali tudi ostale znamenitosti otoka, ki je razdeljen na grški in turški del. V Chiroktiji smo si ogledali ostanke starodavne neolitske naselbine, v vasi Kato Lefkara smo obiskali čipkarice, pri Larnaki pa smo se ob slanem jezeru s flamingi sprehodili do mošeje Hala Sultan. Obiskali smo plažo, kjer se je iz morske pene rodila boginja Afrodita, ostanke veličastnega antičnega mesta Kourion, grad kralja Riharda Levjesrčnega, srednjeveško trdnjavo vitezov reda Svetega Janeza Krstnika (XV. st), ki so tu nekoč pridelovali znano ciprsko sladko vino »Commandaria« in še marsikaj.

V ciprski gorski svet smo se podali trikrat. Prvič smo z Nikozijske strani prepotovali prelepa območja severnega dela Troodosa, ki je tako kot ves ostali del otoka, prepreden z dobrimi asfaltiranimi cestami. Ustavili smo se pri samostanu Kykos in si ogledali njegovo bogato muzejsko zbirko. Nato smo se v območju Nacionalnega parka Trypilos povzpeli na istoimenski vrh, visok 1362 metrov. Za vzpon in sestop po lepo urejeni krožni gozdni poti smo potrebovali štiri ure lahke hoje.

Naš naslednji planinski izlet je potekal v severnem pogorju Pentadaktylos. Naš cilj je bil Giailas ali Halevga (935 m), ki smo ga dosegli po izredno urejeni in varni gozdni poti, v še kar ustreznih vremenskih razmerah in predvidenem času štirih ur.

Dan pred iztekom potovanja po Cipru smo se odpravili še na najvišji vrh otoka Olympos (1951 m), v pogorju Troodos. Prejšnje dni smo ta vrh s spoštovanjem opazovali z različnih strani, ko je bil večinoma zavit v meglice in oblake, vendar smo upali, da nam bo med vzponom vreme prizaneslo, da nam ga bo uspelo »osvojiti«. Ta planinski izlet je bil nekaj posebnega. Vzpon je potekal po strmi poti, prepreženi s slapovi in potoki, obdani z izjemnim rastlinstvom, mestoma označenim s sliko in opisom. Na nevarnejših mestih je pot zavarovana z lesenimi ograjami in mostički, ob poti so nameščene klopi za utrujene pohodnike. Srečali smo Nizozemce in Nemce, ki so vzhičeni nad lepoto sestopali v dolino. Dobro uro preden smo dosegli vrh je začelo rositi, ko smo prispeli do območja hotelov je že močno deževalo, kmalu je dež prešel v sodro in sneg, kar v tem delu leta in na tej višini ni nič nenavadnega. Več kot eno uro smo vedrili na toplem v restavraciji in čakali na izboljšanje vremena, ki pa ga žal nismo dočakali. Snežilo je še naprej, spustila se je megla, a smo se kljub temu podali na vrh, kjer smo se v snežnem viharju nastavljali fotografskim aparatom.

Besedilo: Ruža Tekavec in Stane Tomšič

Foto: Janko Štajnbaher in Stane Tomšič