44. SREČANJE PD POŠTE IN TELEKOMA SLOVENIJE V HALOZAH, 12.06.2011

44. SREČANJE PLANINCEV POŠTE IN TELEKOMA SLOVENIJE - HALOZE 12.06.2011

Letošnje 44. srečanje so pripravili planinci PD PT Maribor. Povabili so nas v kraje, ki niso najbolj poznani širši javnosti. Dologo so Haloze veljale za zaostalo in nerazvito območje, so pa sedaj lepo urejeni zaselki, raztreseni po Haloških gričih in dilincah.
IZ naše planinske skupine se nas je na Štajersko odpravila majhna skupinica. V Ljubljani smo se pridružili našemu matičnemu drušvu in skupaj krenili v malo poznane kraje. Med potjo nam je Ruža, ki je kar dobra poznavalka teh krajev povedala marsikaj zanimivega iz njihove preteklosti. Na Ptuju se nam je pridružola še njena znanka in tako smo s polnimi glavami novih odkritij kar hitro prišli do gradu Borl. Na zunaj kaže svojo mogočnost, ko se dviga nad Dravo in pripoveduje svojo zelo pestro preteklost, ko pa se mu približaš, se vidi da tiho razpada. Res škoda, da se pri nas tako mačehovsko obnašamo do stare stavbne dediščine.
Na Drenovec, kjer je bilo srečanje smo krenili po dveh poteh, daljši 3 urni, na polovici poti smo se združili s tistimi. ki so šli po krajši poti dolgi 1,5ure.
Drenovec je majhna vasica na skrajnem JV delu Haloz, na meji s Hrvaško in dobrih 5km oddaljena od Zavrča. Vsi zaselki so zelo raztreseni po gričkih in dolincah, vmes so pa vinogradi. Ti kraji nudijo lepe možnosti za kolesarjenje in pohodništvo. Srečamo se s tradicijo vinogradništva, prijaznimi domačini in lepotami neokrnjene narave. Tu je pravi raj za tiste, ki iščejo mir.
Ko smo hodili malo gor, malo dol, so nam najprej izrekli dobrodošlico domačini s prigrizkom, da smo laže premagali še zadnje bregove do končnega cilja.
Gostitelji so nam pripravili prijeten kulturni program, kjer nas je pevski zbor Pošte Maribor pozdravil s planinsko himno, ljudski pevci pa so nam s pesmijo predstavili njihove kraje, pozravila pa nas je tudi podžupanja in zaželela dobrodošlico.  Sledili so pozdravi ostalih PD, skupin, gostov, prisluhnili pa smo tudi Jožetu Dobniku, ki je kljub svojim letom tako vitalen in predan planicem. Pečat, ki ga pušča na nas, je nepozaben. Ob koncu pa smo se lahko še zavrteli ob prijetnih zvokih in kar hitro je prišel čas, ko smo si morali seči v roke in si zaželeti "na svidenje prihodnje leto" na 45. srečanju.
Počasi smo se spustili v dolino k avtobusom, se še enkrat pozdravili z gostitelji in odhiteli nazaj proti domu. Lepi so spomini na Haloze in vsa zahvala gre vsem, ki so pripomogli k tako lepemu srečanju.

Tekst in fotografije: Darinka Gaberščik