Dom je ODPRT

Lovrenška jezera na Pohorju

Skupni izlet s PD HPT Sljeme Zagreb

Nedelja, 19. junij 2011

»V toplih dneh paše izlet na Lovrenška jezerca in barjanska okna, kjer se na dnu nabira šota, ob robu pa zarašča rušje ter se ti zdi, da se tukaj še času ne mudi, postojiš, da se ohladiš v senci smrekovih gozdov in že naprej po stezi proti razglednemu stolpu hitiš, pod teboj se lepota močvirja odpre, dolgo bi tukaj lahko stal in naravo občudoval.«

Letošnje tradicionalno, že 41. srečanje s planinskimi prijatelji iz PD HPT »Sljeme« Zagreb smo organizirali na Pohorju. Malo po 9. uri smo se sestali na Rogli. Po dobrodošlici naj bi se skupaj odpravili na prijeten pohod proti Lovrenškim jezerom, ki so botanični, zoološki in hidrološki naravni spomenik. Vendar se je vreme ravno ta dan zarotilo proti nam, zato jih je že zjutraj nekaj raje ostalo doma. Tudi nas, bolj korajžne je med močnim dežjem z vetrom minila vsaka želja po planinskem pohodu. Na toplem, v planinski koči znotraj Hotela Planja smo srebali kavo in čaj in se vsake toliko zazrli skozi okna v upanju, da se bo dež unesel. Na koncu smo se vendarle morali sprijazniti z odločitvijo, da pohod odpade in smo se z avtobusoma vrnili v dolino, od koder smo se povzpeli v Gorenje nad Zrečami, kjer smo bili v Gostišču Smogavc dogovorjeni za kosilo po opravljenem izletu. Z razumevanjem so nas sprejeli že ob 12. uri in nam postregli z okusno jedačo in dobro pijačo.

Vsaka stvar ima nekaj dobrega, tudi slabo vreme, saj nam je ostalo toliko več časa za prijetno planinsko druženje in obujanje spominov na skupne poti. Zagrebški planinski prijatelji so nas presenetili z domiselnim spominskim darilom, ki ga je iz lesa izdelal njihov član.

Kljub dežju smo se iz tople jedilnice odpravili na krajši sprehod po lepo urejeni vasi Gorenje in njeni okolici, večinoma po cesti, delno pa tudi po markirani planinski poti.

Pred slovesom smo hrvaške planinske prijatelje povabili na obisk našega Poštarskega doma na Vršiču. Dogovorili smo se tudi o kraju našega naslednjega skupnega izleta, ki bo prihodnje leto junija od Trakoščana do Ravne gore.

Med vožnjo domov so se oblaki začeli trgati, cesta je bila vse bolj suha, v Ljubljani pa nas je že pozdravilo sonce.

Stane Tomšič