ŠPIK (2472 m), 3. julij 2011

Nedelja, 3. julij 2011. Ob 7. uri smo se zbrali na zbornem mestu, tokrat kar na parkirišču pod Mihovim domom, kjer je izhodišče za smer proti Koči v Krnici. Skupino smo sestavljali štirje člani Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana in trije iz naše Planinske skupine PT Nova Gorica.

Po medsebojnem predstavljanju in uvodnih napotkih vodnika smo se napotili proti Krnici, kjer smo dotočili vodo, od tam pa odšli po označeni poti proti Dnini. Po prvem postanku smo ugotovili, da nam gre zelo dobro, da smo dokaj izenačena skupina. V podobnem ritmu smo nadaljevali vse do vznožja Lipnice, kjer smo si pred tehnično najzahtevnejšim delom namestili čelade in komplete za samovarovanje. Na tem odseku poti smo na drugo mesto postavili udeleženko, ki  je pred tem zaznala rahle težave z mišicami, katere pa smo tudi pravočasno odpravili z magnezijevim napitkom. V zanimivejšem zadnjem delu vzpona udeleženci pri napredovanju niso imeli nikakršnih težav, potrebna je bila le večja mera previdnosti, saj je teren tu dokaj krušljiv. Pozorni smo morali biti tudi na ostale planince, predvsem zaradi padajočega kamenja. Vrh smo dosegli dobre četrt ure pred normo in glede na ugodne vremenske razmere smo napravili daljši postanek in ga izkoristili za malico, razgledovanje in fotografiranje.

Sestop smo pričeli po isti poti nato pa se na sedlu pod Špikom odcepili desno v smer proti Kačjem grabnu. Po melišču smo se izognili širokega snežišča, ki je bilo zaradi sorazmerno nizkih temperatur zadnjih dni še zelo zbito in pomrznjeno. Po grušču smo hitro sestopali vse do macesnov, kjer smo si ponovno uredili opremo in  naredili še zadnji malo daljši postanek. Tudi  s Kačjim grabnom ni bilo težav, pridno smo uporabljali pohodne palice, dobro so nam služile kape, ki so nas ščitile pred popoldanskim soncem.

V dolini smo se osvežili kar v reki Pišnici, turo pa sklenili z analizo v Mihovem domu, seveda z željo, da čim prej ponovimo kakšno podobno turo.

Pohvaliti velja udeleženca Jurija, ki je kot izkušen planinec odlično opravil vlogo pomočnika pri vodenju izleta.

Vodnik  PZS Roman Tratar