ČRNA PRST SKOZI OČI BOTANIKA, 09.07.2011

V soboto, 09.07.2011 nas je Odsek za varstvo narave našega matičnega društva popeljal na Črno prst, ki slovi po zelo bogati flori in endemitih, značilnih prav za te kraje. Med temi cveticami so najbolj znane kratkodlaka popkoresa, ki je že odcvetela, v polnem razcvetu je bila srebrna krvomočnica, ki pri nas rase le predelu med Črno prstjo in Rodico ter v Krnskem pogorju, na Primorski strani pa se je že bohotila v vsej lepoti alpska možina, ki ji pravimo tudi kraljica planin. Pri nas se najde le na Poreznu in na Črni prsti. Črna prst ima naravno nahajališče nekje na Bohinjski strani, na Primorski strani pa je bila zasajena ob spominskem obeležju ponesrečenega domačina, a se je v parih letih lepo razširila.
Žal so se naši udeleženci vračali nazaj na Bohinjsko stran in jim ni bilo dano, da bi občudovali njeno lepoto. Od Orožnove koče proti vrhu nas spremljajo tablice s slovenskimi in latinskimi imeni rastlin, ki jih srečujemo, tako da se lahko tudi nepoznavalci učijo botanike. Kljub raziskovanju in proučevanju rožic, smo prisopihali na vrh Črne prsti, ki nam je podarila prelepe razglede daleč naokrog. Kar obsedeli smo in uživali v gorskih lepotah.
Ob povratku so se naše poti ločile na sedlu pod vrhom, kjer se je moja pot obrnila na južno stran v mojo rodno Baško grapo, kjer sem se srečala s prav tako bogato floro, le da tu rastejo več ali manj druge rože kot na severni strani. Delček tistega, kar cveti na Primorski strani, si lahko ljubitelji gorskega cvetja ogledajo v galeriji.
Letošnje leto predvsem v visokogorju ni najbolj bogato s cvetjem, saj je spomladansko nihanje temperature krivo, da je marsikateri cvet propadel še preden je zacvetel. Kljub temu pa ne zmanjka cvetja za opazovanja in njihovega "nabiranja" v fotoaparat. Lepe trenutke smo preživeli na tako pestri in s cvetjem razkošni gori

Tekst in fotografije: Darinka Gaberščik