Dom je ODPRT

USPOSABLJANJE ZA VARUHA GORSKE NARAVE, 2011

Letošnje leto sva se z Ivanom usposabljala za varuha gorske narave in ta naziv pridobila z zaključnim izpitom. Tečaj je potekal tri vikende, na treh različnih lokacijah.
BLEGOŠ 3. in 4. septembra, zbralo se nas je 17 kandidatov z vseh koncev Slovenije. Vodja tečaja je bila Marjeta Keršič Svetel, tehnični vodja Marta Bašelj. Obe sta se potrudili in nam z odličnimi predavatelji prikazali, s čim vse se ukvarjajo varuhi gorske narave. Zvečer smo se z lučkamii odpravili še na vrh Blegoša in v jasnemu vremenu opazovali veliko onesnaženost naših krajev z nočno razsvetljavo. Na prvem delu so nas spoznali s živalstvom v gorskem svetu, srečali smo se z Naturo 2000, zaščitenimi območji in naravnimi parki
GROHAT 24. in 25. septembra  smo se srečali pod sončno Raduho. Raziskovali in iskali smo zadnje jesenske cvetove in gozdne sadeže. V teoretičnemu dalu pa smo spoznavali gozdove in njihovo varovanje, spoznali smo rastlinstvo v gorah in zaščitene rastlinske vrste, predstavili so nam Alpsko konvencijo in zakonske predpise o varstvu narave v gorah. Predstavili so nam tudi namen, naloge in metode delovanja na področju varstva gorske narave.
BAVŠČICA 5. in 6. oktober smo se ponovno dobili skupaj na zaključnem delu tečaja. Tokrat nam je malo zagodlo slabo vreme. Kot vedno, smo imeli tudi na zadnjem delu tečaja zanimive teme. Direktor TNP-ja nam je predstavil onesnaženje in uničevanje gorske narave, vpliv množičnega obiska v gorah. Seznanili smo se z aktualno problematiko varovanja gorskega sveta v zavarovanih območjih. Predavateljica z MOP-a nas je podučila s sistemom narstva narave. Spoznavali smo se z geologijo gorskega sveta, pa s kulturno krajino, Bojč pa nas je podučil še organizacijo planinstva in načrtovanjem, izvedbo ter analizo akcij. Vse skupaj smo zaključili s preverjanjem znanja, ki smo ga vsi uspešno opravili in s tem pridobili naziv varuh gorske narave.
Med udeleženci so se stkala nova poznanstva in prijateljstva, ob slovesu pa smo si obljubili, da bomo te vezi ohranjali še naprej, saj nam bo s skupnimi močmi lažje upelo pri ohranjanju naše prelepe in pestre deželice

Tekst in fotografije: Darinka Gaberščik