V NEZNANO, 20.11.2011

V nedeljo, 20.11.2011 smo se zbrali na Mostu na Soči in se podali v neznano po okoliških hribčkih. Pot nas je nekaj časa vodila po neprijetnem asfaltu, potem pa smo obrnili na gozdno pot, ki nas je pripeljala na prostorno jaso "Kasouda", ki nam je postregla z lepimi razgledi na Tolminske gore in Kanin. Po krajšem počitku in okrepčilu smo šli naprej in hitro prisopihali iz gozda. Še bolj so se nam odprli razgledi in kar prehitro smo prišli do turistične kmetije Široko, ki slovi bo zelo lepih razgledih. Pot nas je vodila v neznano, sonce nas je vabilo naprej in skupaj smo se odločili, gremo pogledati še na Veliki vrh (1071m). Na Širokem smo se odpočili, Ivan pa se je medtem še preizkusil s kozo, ki bi se rada butala. Pred nami je bilo še uro in pol blagega vzpona do najvišjega vrha. Vlado, ki pozna te kraje nam je povedal marsikaj zanimivega s I. svetovne vojne, vrh pa nam je spet postregel z lepimi razgledi, tokrat proti Šentviški planoti. Vračali smo se po krožni poti in si ogledali še znameniti kamen, kjer je zapisana letnica iz časa Marije Terezije, ko je v teh krajih parcelirala gozdove. Pred nami je bil le še povratek do turistične kmetije in počasen sestop mimo Klohov nazaj na izhodišče na Mostu na Soči, kjer smo se poslovili in odšli vsak na svoj konec, pa tudi sonce, ki nas je prijetno grelo je za ta dan sklenilo svoje poslanstvo.

Tekst: Drinka Gaberščik
Fotografije: Irena Komel in Darinka Gaberščik