PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

ZAKLJUČEK TEČAJA VARUHOV GORSKE NARAVE, 10.12.2011

Vsoboto, 10.12.2011 smo se v koči Velikonočnica pod Bočem zbrali varuhi gorske narave, ki smo ta naziv pridobili na letošnjem izobraževanu. Zaključno srečanje je organiziralo PD "Boč" Kostrivnica. Zjutraj smo se zbrali pred podružnično šolo, kjer nas je pozdravil njihov predsednik. V šoli so nam pripravili krajši sprejem z nastopom folklorne skupine in po prigrizku smo se odpravili z njihovimi vodniki mimo naravnega vrelca do lepo obnovljene cerkve sv. Lenarta. Pot nas je naprej vodila v spremstvu gozdarja mimo zapuščenih in raztesenih domačij. V teh krajih je zelo bogata flora, prav tako pa tudi stavbna dediščina, ki nezadržno propada. Še posebej so zanimive drevesne vrste značilne prav za to območje.  Kljub neobetavni vremenski napovedi, nam je bilo vreme naklonjeno in nas je nagradilo z lepimi razgledi proti Donački gori, Bohorju iin Lisci. Kar hitro smo prišli do planinskega doma na Boču, kjer nam je oskrbnik pokazal multivizijo o Boču. Tu ne raste samo velikonočnica. Travniki so bogati z neštetim rastlistvom, bogat je živalski svet, prav tako pa tudi geološka sestava tal. Žalostno je le, da je zaradi intezivnega kmetijstva in objestnosti ljudi velikonočnica na tem delu skoraj izumrla. Potrebno bo še veliko časa, da  se bodo tla normalizirala in se bodo ustvarili pogoji, ki bodo omogočili tej roži naravno razmnoževanje.
Po ogledu smo se podali še do njihove koče pod Dreveniško goro, kjer nas je kuharica pričakala z odličnim kosilom. Po slabih štirih urah hoje in spoznavanja krajev pod Bočem se je že kar prileglo dati nekaj toplega v usta. Pred nami pa je bil še uradni zaključek IX. usposabljanja varuhov gorske narave.
Na našo veliko žalost, se najlepšega dela, zaradi drugih obveznosti nista mogla udeležiti Janez Bizjak in Marjeta Keršič Svetel. Kljub temu je Marta kot tehnični vodja tečaja tudi zadnji del izpeljala zelo dobro. Značke in izkaznice nam je zato podelil dr. Milan Naprudnik in nam dal s svojim nagovorom lepo popotnico za delo na področju varstva narave. Pred slovesom in spustom v dolino so nam slovesnost popestrili še ljudski godci in pevci z njihovega planinskega društva. 
Zahvala gre vsem, ki so kakorkoli pripomogli pri izpelljavi tako lepega in pestrega zaključka, midva z Ivamom pa sva spoznala še en lep kotiček v tej naši prelepi deželici. Zahvala gre tudi našemu planinskemu društvu, ki ima posluh za izobraževanje svojih članov.

Tekst in fotografije: Darinka Gaberščik