PO DEŽELI DESETEGA BRATA - 19. POHOD PO JURČIČEVI POTI, 3. marec 2012

Zamisel o JURČIČEVI POTI, ki bi planince popeljala po deželi Desetega brata, po območjih, ki jih je opisoval v svojih delih, se je porodila v glavi naše vodnice Ruže Tekavec, ob l50-letnici rojstva pisatelja, časnikarja, prvega romanopisca JOSIPA JURČIČA, ob 100-letnici slovenske planinske organizacije ter 20-letnici Planinskega društva VIHARNIK, v katerem je opravljala funkcije podpredsednice društva, načelnice vodniškega /izletniškega/ odseka in prostovoljno planinsko vodništvo. Do uresničitve zamisli seveda ne bi prišlo brez podpore planincev iz PD Grosuplje, Tatjane in Jerneja LAMPRETA z Muljave ter številnih drugih prostovoljcev in donatorjev, ki so »krivi«, da so to pot naši in tuji planinci vzljubili in ji ostali zvesti zaradi neverjetnih lepot krajev in gostoljubnih domačinov. Letos sta nas Tone, ki je tudi zaslužen za to, da imamo planinci to pot in Ruža popeljala po poteh, kjer je pisatelj pohajal kot otrok in kot odrasel mož, ko je napisal delo Jurij Kozjak, slovenski janičar idr. dela. Da bi se izognili gnečam pohodnikov, ki smo jih videli iz avtobusa  med vožnjo mimo Višnje gore, je bil tokrat naš start v vasi KRKA, pred znamenito božjepotno cerkvijo, info točko in staro osnovno šolo, v katero je hodil pisatelj in je bila ustanovljena za časa Marije Terezije leta 1770. Pot nas je med polji popeljala do prelepega izvira reke Poltarice, kjer je bila nedavno odkrita jama, podobna znameniti jami ob izviru reke Krke, kjer so nam tudi letos omogočili brezplačen ogled jame. Za kratek počitek in jutranje napitke smo se ustavili na bližnji turistični kmetiji Podržajevih v zaselku GRADIČEK. Pot nas je nato vodila na Velike in MaleVRHE, od koder smo imeli meglene razglede proti Gorjancem, Kumu, gričem nad Ivančno Gorico, po Muljavski dolini, proti visokim vrhovom nad povirjem in dolino reke Krke. S strnjeno gručo pohodnikov smo se srečali šele na delu poti, ki pelje čez Roje (prizorišče pisateljeve povesti Grad Rojinje). Tu smo vstopili v osrčje krajev, od koder je Jurčič črpal snov in junake za svoje zgodbe. Spustili smo se po gozdni poti na območje Kravjeka, prehodili pot mimo ribnika Laškovec, kjer je prvotno tekla trasa in se za hip ustavili na pokopališču okrog cerkve sv. Janeza Krstnika, zaradi znamenitosti groba viteza Foedransberga, nekoč gospodarja gradu Weineck - Jurčičevih Slemenic iz Desetega brata. Tu so snemali film po istoimenskem romanu in filmsko pokopali Martinka Spaka, Desetega brata. Pot smo nadaljevali čez Oslico do Muljave, do Jurčičeve domačije in gledališča na prostem, kjer se je odvijal kulturni program. Ogledali smo si razstavo akvarelov naše članice Marije Tratar,  predsednica Kulturnega društva Muljava, Tatjana Lampret, ki je kulturni program tudi pripravila, pa nas je pogostila s krofi in povabila na predstavo DOMEN, ki jo režira in pripravlja za letošnje poletje. Z Muljave smo nadaljevali hojo čez prijazne zaselke Potok pri Muljavi, Znojile in Trebnja gorica do izvira Krke in Krške jame. Nekaj pohodnic si je jamo ogledalo, vsi pa smo si privoščili daljši počitek za malico v turistični kmetiji na Gradičku. Od tu smo se podali še na ogled Jurčičeve osnovne šole, v kateri vsakokrat pohodnikom omogočijo ogled lepo urejene turistične razstave. Tu nas je prijazno sprejela in pogostila predsednica Turističnega društva Krka, Nataša LUKMAN, ki se je skupaj s šolarji in predstavniki Čebelarskega društva potrudila, da smo imeli kaj videti in slišati. Naš izlet smo sklenili v vasi Krka. Na poti proti domu smo se za hip še enkrat ustavili na Muljavi, in sicer za ogled zlatega oltarja in fresk J. Ljubljanskega v baročni cerkvi Marijinega vnebovzetja iz prve polovice 15. stol.

Tekst: Alenka LESTAN in Ruža TEKAVEC

Foto:   Irena MLAKAR  in Tone TEKAVEC