MATAJUR 1642m, 11.03.2012

V prelepem zgodnjem nedeljskem jutru se nas je zbralo 16 planincev in se odpeljali do Avse, kjer smo pustili naše jeklene konjičke. Jutro je bilo prijetno, kmalu so nas pozdravili prvi sončni žarki, spremljalo pa nas je tudi ptičje petje, znanilci, da v deželo pihaja pomlad. Občudovali smo gore, ki so se bleščale v jutranjem soncu, po dolinah pa je v senci ležala koprenasta meglica. Naš vodnik Ivan, je takoj razložil, da se je odločil za zgodnjo uro prav zato, da sami občutimo in doživimo lepoto narave, ki se prebuja s prvimi sončnimi žarki.
Med potjo smo si privoščili še par postankov in uživali na toplem soncu. Nekateri, tisti hitrejši so poskusili še "odbrenkati eno kitico". Pod vrhom nas je pričakal še zadnji ostanek letošnjega snega in ledu, vendar nam ni preveč nagajal, saj je njegova trdota popuščala pod toplimi sončnimi žarki. Na vrhu pas so pred nami odprli nepozabni ratgledi po okoliških gorah, ki imajo letos zelo skopo snežno odejo. Odločili smo se, da napravimo glavni počitek pri koči, ki jo upravljajo Benečani. Vedno so veseli nas z druge strani bivše meje. Sonce nas je tako premamilo, da se ni nobenemu ljubilo nazaj v dolino. Sestepali smo po južni, Italijanski strani, po pobočju, kjer je bilo nekoč smučišče, spustili v gozd in se malo pred zaključkom priključili nazaj pot, ki smo jo prehodili že zjutraj. K avtomobilom smo se vrnili zadovoljni, polni spomladanske energije in zadovoljstva ze lepo preživeti dan.

Tekst in fotografije: Darinka Gaberščik