Trakošćan - Ravna Gora (686 m), srečanje z PD HPT Sljeme Zagreb - 17. julij 2012

Organizatorji letošnjega tradicionalnega izleta naših dveh prijateljskih društev so nas tokrat povabili v Hrvaško Zagorje.

Vožnja s krajšim postankom nas je, v dveh urah in pol, pripeljala čez mejni prehod Gruškovje, od koder je le še nekaj kilometrov do gradu Trakošćan, na vzpetini nad idiličnim jezerom. Nahaja se odmaknjen od večjih mest, med Macljem, Ravno Goro in Strahinčico ter je istočasno kulturno zgodovinski spomenik in naravni krajinski park.

Ob 9. uri so nas hrvaški planinci pričakali pod dvorcem (250 m), ki smo si ga nato ogledali tudi od znotraj, pod strokovnim vodstvom. Grad je nastal v 13. stoletju v obrambnem sistemu Zagorske grofije kot opazovalna trdnjava.  Prvi znani lastniki so grofje Celjski, zadnji pa družina Drašković, vse do 2. svetovne vojne, danes je v državni lasti. Sprehodili smo se skozi bogato opremljene prostore z lepo ohranjenim stilnim pohištvom, viteško in lovsko dvorano, glasbeni salon, razstavo orožja od 15. do 19. stoletja in galerijo slik, med katerimi je tudi alegorični ciklus »Štirje kontinenti« znanega bidermajerskega slikarja Mihaela Stroja.

Po ogledu smo se odpravili po pešpoti do Filićevega doma na Ravni Gori (686 m), ki ga upravljajo planinci iz Varaždina. Do doma je bilo dve uri zmerne hoje po gozdu in skozi večinoma prazne zagorske vasice. Pozen začetek hoje in sončna pripeka sta nam povzročala nekaj težav pri vzponu, kar pa je bilo hitro pozabljeno pri planinski koči na vrhu.

Ob 14. uri je bilo skupno planinsko kosilo, ostanek popoldneva pa smo preživeli v prijetnem druženju ob glasbi in šalah - oboje je izvajal zajetni Varaždinec Miro Dolenc, sicer učitelj, v prostem času pa ansambel enega.

Prekmalu je prišlo slovo, saj nas je čakalo še eno uro in pol sestopa nazaj do avtobusa in vožnja proti Ljubljani.
Hvala zagrebškim planinkam in planincem za prijeten dan v Hrvaškem Zagorju in na svidenje prihodnje leto pri nas!

Foto: Marijan Plazzeriano, PD HPT Sljeme Zagreb in Stane Tomšič