KOPA 1370m, POREZEN 1632m, 23.06.2012, skupaj s PD PT Ljubljana

Tokrat je svoja doživetja s kope opisala naša članica Marja Kolenc.

Spet smo doživeli prelep izlet. Dr. Jože Bavcon, direktor Botaničnega vrta v Ljubljani, sicer pa doma s Cerknega, nas je popeljal na botanično ekskurzijo. Na sam predvečer praznika so nam domačini z Novakov pripravili krajši sprejem in predpraznični program. Domačinka je intervjuvala »Janeza Janšo« in ga poskušala spraviti v zadrego, ampak on je za vse imel Janševski odgovor.
Z Razpotja, 1068m visoko, do koder smo prispeli z nekaj avtomobili, Ljubljančani pa z avtobusom, smo najprej prečkali travnik poln cvetja. Tu mi bodo najbolj ostali v spominu nageljčki, ki so izgledali kot vrtni. Bavcon je seveda poznal odgovor - včasih so te senožeti kosili le enkrat letno, tako da  se je vse rastlinje utegnilo osemeniti in dobro zakoreniniti.

Opozoril nas je na sadne osamelce, ki jih je zaukazala posaditi Marija Terezija. Na strmi poti skozi gozd nam je pojasnil sožitje dreves, npr: bukve in smreke, ter kazal njihove poganjke. Ko smo prišli na plano, so se spet pričele množice cvetja, od katerega nekaterih vrst še nisem videla, tako npr. pisanega gadnjaka ali bele ripeče zlatice. Opozoril nas je, da so mnoge od njih avtohtone, da rastejo le tu oz. le v Sloveniji. Če bi se bolj zavedali, da Slovenija premore kar 3500 rastlinskih vrst, bi lahko bili tudi s tega stališča bolj samozavestni in bi morali najti način, kako tujcem predstaviti pogled na vse te lepote.

Z vrha Kope (1360m) nam je lokalni planinec obrazložil poglede na vse strani od okoliških vrhov, ki smo jih imeli kot na dlan, pa vse tja do Golakov, Poldanovca, Vojskarske planote, Blegoša, pa Kojce in Porezna.
Povedal nam je, da Porezen ne spada v Julijske Alpe, da se v bližnjih Policah že začenja Dinarski svet, saj tam že uspeva Kraški šetraj. Nedaleč od tu, na Kladjah je razvodje, kjer voda z ene strani strehe teče v Jadransko morje, z druge pa v Črno morje.

Ob spustu z vrha smo fotografirali posamezno cvetje in nabirali arniko. Pri brunarici smo imeli možnost poskusiti joto ali zelje po njihovo, ocvirkovco in čevapčiče. No, pa adijo spomladanska torilnica, alpski glavinec, kratkodlakava popkoresa, kraljica gora, crepis slovenica, rumena preobjeda, šmarnica, dišeči koromač, razne lilije, divji lan. Nekatere so se že precej izgubile, nekatera kot jelenovec, pa so znak za zaraščanje.

Lepo nam je bilo, morda naslednje leto na prvo poletno soboto spet pridemo pogledat tja gor.

Fotografije: Darinka Gaberščik

Več pa si lahko preberete tudi v povezavi: