CRETA FORATA (2462 m) KARNIJSKE ALPE Italija - sobota, 7. julij 2012

Sredi lanskega julija smo se članice in člani PD Pošte in Telekoma Ljubljana in naše Planinske skupine Nova Gorica mudili v okolici turističnega kraja Sappada, od koder smo se povzpeli po feratah na Monte Peralbo (2694 m) in Monte Chiadenis (2459 m) v Karnijskih Alpah. Z vrha smo se razgledovali po sosednjih vršacih in med drugimi nas je na nasprotni strani doline pozdravljala Creta Forata (2462 m), ki je prav tako uvrščena v dnevnik Poti prijateljstva.
7. julija letos smo se spet pripeljali v to dolino. Tokrat smo se ustavili že v vasici Cima Sappada, pri spodnji postaji sedežnice (1276 m), na velikem parkirišču, katerega večji del je označen kot privatna last in ga uporabljajo za spravilo lesa. Tu se nas je okrog pol osmih zbralo 11 planink in planincev: 8 iz Ljubljane in 3 iz Nove Gorice. Po smučišču in skozi gozd smo se v 50 minutah povzpeli do zaprte koče Rifugio Monte Siera (1606 m), od koder smo nadaljevali po poti 321 po zavarovani polici na pot, ki nas je med macesni pripeljala v široko krnico Vallone della Creta Forata med Cimo Dieci, Monte Siera in Creto Forato. Kljub številnim izkopanim luknjam, ni bilo na spregled nobenega svizca. Na koncu krnice smo se začeli vzpenjati levo navzgor pod ostenje Crete Forate. Na vrh naj bi nas (po opisih v več vodnikih) pripeljala poševna gredina v steni, o kateri pa ni bilo nobene sledi. Pot na vrh, mestoma označena z možici, je povsem lahka. V skrinjici smo se vpisali v knjigo, odtisnili žig v dnevnike in se fotografirali ob križu. V soncu smo še kakšne pol ure uživali razglede po okolici, nato smo se po isti poti vrnili v dolino. Štirje najhitrejši pa so na povratku prečkali škrbino Forcella Creta Forata in obkrožili še goro Monte Siera.
(vzpon je trajal 3 h 50 min, sestop 3 h, višinska razlika +-1450 m)
Stane T.