Jesenski izlet po Radenskem polju

Obisk Radenskega polja pri Grosupljem in gobarske razstave v vasi Hočevje pri Krki

Jesenski izlet Odseka za varstvo narave

Septembrski dnevi, ko meglene doline izgledajo kot polne sklede mleka, so kot nalašč za obisk manj znanih kotičkov Slovenije. Eno takih poti smo ubrali v nedeljo, 20. septembra 2009. Enaintrideset članic in članov Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana se je namenilo obiskati Krajinski park Radensko polje pri Grosupljem, ki je še v fazi ustanavljanja. Naš prvi postanek je bil v vasici Veliko Mlačevo pri Grosupljem, pri Centru Grajski vrt Boštanj, ki se nahaja ob vznožju razvalin gradu Boštanj.

Po kavici in toplem sprejemu, nas je vodička Tatjana Lukavečki pri informacijski tabli seznanila z osnovnimi značilnostmi Radenskega polja, ki je eno od devetih take vrste v Sloveniji, dolgo je 4,5 km, široko 1 km. Zatem smo se peš odpravili po Grajski poti na krožni ogled celotnega polja. V začetku nas je spremljalo precej megleno in pusto jesensko vreme, ki pa je pri Zatočnih jamah (naša skrajna točka ogleda) dobilo drugačen obraz. Obsijalo nas je sonce, ki nas je nato grelo do poznega popoldneva.
Hoja po skoraj izravnani pokrajini je bila popestrena z ogledom številnih globokih retij z rupami ter vodnimi kot tudi suhimi strugami kratkih kraških rečic Šice, Dobravke in Zelenke. Številna so tudi močila s stalno stoječo vodo in bogato botanično sestavo. Na videz pusta pokrajina nam je korak za korakom odkrivala razgiban kraški svet, pester z rastlinsko in živalsko sestavo. Presenečeni smo naleteli na užitno gobo dežnikarico in zdravilno tavžentrožo v polnem razcvetu. Po dobrih dveh urah hoje smo prispeli do Zatočnih jam, kjer ponikne reka Šica. Privoščili smo si počitek, malico in spust v suho strugo Zatočnih jam. Pot smo nadaljevali proti naselju Velika Račna, se povzpeli na osamelo vzpetino Kopanj s cerkvico, župniščem in kamnito mizo, kjer je bil naš največji pesnik France Prešern deležen prvih učenosti, pozvonili za srečo ter se po drugi strani polja vrnili do izhodišča k Centru Grajski vrt Boštanj.

Bogatejši za ogled še ene lepe pokrajine, smo se z avtobusom napotili proti vasi Krka in Hočevje na ogled gobarske razstave, ki jo je pripravilo Gobarsko društvo Štorovke-Šentrumar. Po prisrčnem sprejemu in uvodnem pozdravu predsednika društva Slavka Pajntarja, smo si ogledali razstavo več kot 220 vrst različnih gob. Po ogledu smo se okrepčali z bogatim gobjim golažem ter prijateljsko poklepetali.

Prek Dobrepolja in Grosupljega smo se z avtobusom vrnili nazaj v Ljubljano in sklenili, da se na Radensko polje še vrnemo, zgodaj poleti, ko cveti sibirska perunika ali pa pozimi, ko na polju nastanejo zanimive ledene skulpture.

Martina Šuštar