PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

HAFNER (3076 m) Visoke Ture, Avstrija. Nedelja, 12. avgust 2012

Vzpon na enega od vrhov prijateljstva, Hafner (3076 m) smo načrtovali v nedeljo 5. avgusta, vendar smo ga zaradi slabe vremenske napovedi prestavili za en teden. Odločitev je bila pametna, saj smo imeli na 12-urni turi ves čas stabilno vreme.
O 4. uri zjutraj smo se odpeljali iz Ljubljane, spotoma pobrali udeležence v Šentvidu, Medvodah in Radovljici, tako da je bilo na koncu v kombiju osem planink in planincev. Po skoraj prazni avtocesti in skozi karavanški predor smo se odpeljali do srednjeveškega mesteca Gmund, kjer smo zavili v gorsko dolino Maltatal, po slikoviti cesti, ki skozi več predorov pripelje do jezu Kolnbrein na višini 1950 m.
Ob 6.30 smo se že odpravili na dolgo pot do planinske koče Kattowitzerhutte (2320 m). Za vsega 400 m višinske razlike smo porabili cele 3 ure hoje. Po krajšem postanku in okrepčilu smo začeli vzpon na tritisočak Hafner. Pot nas je nekaj časa vodila po travnatih strminah, na katerih so se pasle ovce in krave. Nadaljevali smo po razdrapanem skalovju, mestoma zavarovanem z modrimi vrvmi, na katerem je bilo treba tudi malo poplezati, dokler nismo prispeli na široko ravnino, posejano s s pokončnimi špičastmi skalami, ki jih planinci radi postavljajo v spomin na turo. Bližina 3000 metrov nad morjem se je že poznala, zato smo ta kraj izkoristili za kratek oddih pred zadnjim vzponom na vrh. Skalnati vrh z obveznim križem nam je nudil lepe razglede na bližnjo Hochalmspitze (3360 m) in nekoliko bolj oddaljeni Ankogel (3250 m), izza katerega so kukali Grossglockner, Sonblick in drugo orjaki, proti jugovzhodu so iz oblakov štrleli vrhovi Škrlatice, Triglava in Mangarta... Med občasno močnim vetrom smo sestopili nazaj do koče, kjer smo se pogreli z vročo juho, žigosali dnevnike in se odpravili nazaj do jezera Kolnbrein, kjer smo se po več kot 12 urah z olajšanjem preobuli v sandale. Ni kaj, tura je dolga in naporna, česar se mora zavedati vsak, ko se odloča za takšen podvig - za koga med nami je bil napor morda celo malce prehud. Vožnja domov je minila med dremežem in kovanjem načrtov za prihodnje visokogorske ture. 
Stane T.