Dom je ODPRT

PO VRTOJBENSKO BILJENSKIH GRIČIH - nedelja, 6. januar 2013

Na prvi planinski pohod društva v letu 2013 smo se podali na Goriško, na novo krožno pot Šempeter-Vrtojba, ki sta jo trasirala župan istoimenske občine g. Milan Turk in direktor KŠTM, g. Aleš Bajec. V lepem jutru smo se spustili v sončno Vipavsko dolino in se ustavili v Šempetru, kjer sta nas pričakala oče in hči, Darij in Ingrid, vodnika iz Planinske skupine PT Nova Gorica, ki sta našemu vodniškemu tandemu Ruži in Tonetu pomagala popeljati kar 55 udeležencev po doslej nam še neznanih poteh.

Tam, kjer Vrtojbensko-biljenski griči prehajajo v plodno ravnino, ki sta jo s svojimi rečnimi nanosi izoblikovali Soča in Vipava, se nahajata kraja Šempeter pri Gorici in Vrtojba, tik ob italijanski meji in J od Nove Gorice. Območje je bilo poseljeno že v rimskih časih. Zeleni gozdovi, vinogradi, polja in travniki nudijo najboljše pogoje za vinogradništvo, sadjarstvo, vrtnarstvo ter cvetličarstvo in zato je to območje znano tudi kot „Vrt Goriške".

Podali smo se na kratek sprehod okrog znamenite Šempetrske cerkve sv. Petra in bežen ogled drugih znamenitosti tega kraja (dominantna stavba bolnice, trg Ivana Roba, obnovljen dvorec grofov Coronini...), nato pa smo se zapeljali na izhodišče naše hoje, nedaleč od Vrtojbe, kjer se trim steza prične. Deloma po njej, nato po Gozdni učni poti Sv. Ot, z označenimi drevesnimi vrstami, na vrh griča SV. OT (Sv Vid- narečno Svjit wuot), ki je najvišja točka (126 m) in razgledišče po vsej občini in daleč po Furlanski nižini. Na vrhu je postavljeno spominsko obeležje osmim partizanom, ki so jeseni 1943 padli na gričih za Vrtojbo.

Od tu smo se spustili proti gričem zasajenimi z vinsko trto, pretežno merlotom in vseskozi čudovitimi pogledi proti vzpetinam in goram v ozadju: Trnovska planota s Čavnom in Nanosom, Trstelj, Cerje, Sabotin, Sveta Gora, Škabriel... Pot je speljana med gozdovi, po gričih, poraslih z žlahtno vinsko trto, ponekod je bila blatna, tudi čez potok je bilo treba, a vseskozi razgledna in s soncem obsijana. Med labirinti vinogradov prispemo do naslednje znamenitosti. Med vinogradi je skrito avstroogrsko pokopališče  iz 1. svetovne vojne, ki je te kraje zelo zaznamovala. Nadaljujemo po potkah med grički z lepo urejenimi nasadi te žlahtne rastline in ker nas je pričel priganjat že čas... in tudi "želodčki", pot skrajšamo in gremo naravnost v Vrtojbo. Kot naselje z imenom Tojva je omenjeno v zapisih že v 13. stoletju. Po zasnovi je to tipična dolga obcestna vas, ob prometni povezavi Goriške z Goriškim Krasom. Kraj z bogato kulturno zgodovinsko preteklostjo, ki sta ga zaznamovali s svojimi grozodejstvi obe svetovni vojni in pa dogajanja po zadnji svetovni vojni, ko se je tu zarisala nesmiselna in kruta nova meja med vzhodom in zahodom. V spomin na ta dogajanja so uredili muzej „Stražarski stolp", ki s fotografijami priča o teh časih in je najmanjši muzej v Sloveniji. V gostišču Rutinca smo spoznali značilne jedi tega območja - okusno šelinko iz zelene, pa ostale dobrote, ki so nam zelo teknile. Seveda smo poskusili tudi, kakšna kapljica nastane iz tistih mogočnih vinskih trt, ob poti.

Žal se je dan vse prehitro prevesil v večer, vseh lepot in zanimivosti nismo mogli videti in upam, da nas bo pot ponovno pripeljala sem, med te prijazne griče, kjer se v labirintih vinogradov duša spočije in ob dnevu, kot je bil ta, prekrasnih razgledov in sonca naužije.

Zapis in fotografije: Irena  Mlakar