PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

DRAŽGOŠE, 980m - 13.01.2013

V nedeljo, 13.1.2013 smo se planinci PD Pošte in Telekoma iz Nove Gorice odpravili na 56. srečanje v Dražgoše v spomin na 71. obletnico znamenite dražgoške bitke, ko so bili pobiti borci Cankarjevega bataljona in požgane vse hiše v vasi. Udeležilo se ga je 8.000 ljudi. Planinci naše planinske skupine smo se udeležili pohodov iz Soteske čez Rovtarco in iz Škofje Loke čez Križno goro in Mohor. Ostali so prišli peš iz Železnikov oz. so se pipeljali z avtobusom v Dražgoše.
Proslava za udeležence ni le rekreacija, kajti večina prihaja peš z vseh strani; najtežji je 10 -urni nočni pristop s Pasje ravni, ampak predvsem znak solidarnosti z osvoboditelji izpod fašizma, ki so jih imenovali »banditi«, čeprav so prav oni postali zmagovita vojska, ki je osvobodila deželo, tako kot sedaj pričakujemo od »zombijev«, da jo bodo ponovno postavili na noge (Božo Repe). Slavnostni govornik je bil tokrat intelektualec - zgodovinar, prof. dr. Božo Repe. Namerno navajam vse njegove titule, čeprav je v bistvu le eden od nas, ki pa je znal ekzaktno obelodaniti naše razmere in bil deležen vsestranskega odobravanja. Kritično je spregovoril o naši stvarnosti, sedanji vladi, ki da je vlada elit, pohvalil dosedanje predsednike države Kučana, Drnovška in Turka
in izrazil upanje, da ga tudi Pahor ne bo »zavozil«. Tokrat je Aleksandra Valiča nadomeščal njegov vnuk z nesmrtno recitacijo Bosa Pojdiva. Kot ponavadi je slavnostno vzdušje stopnjevalo petje Partizanskega pevskega zbora in igranje Orkestra  slovenske vojske  pa harmonikašev iz Železnikov, zastavonoše in častna straža.

Domačini se na obiskovalce zelo dobro pripravijo. Rečeno je bilo, da ni nikogar v vasi, ki ne bi sodeloval pri organizaciji proslave. Naša skupina se je, kot je že običaj, podala še na domačijo pri Švebovih. Pri njih smo
se ponavadi srečali tudi z Milanom Kučanom, ki ima te dni rojstni dan. Na vprašanje, kako to, da so tako gostoljubni, saj nas vedno pričakata topel čaj in zaseka, mi je domačinka, gospa Nuša, povedala, da sta že oče in mama sodelovala pri organizaciji prvih proslav, sedaj pa z možem Ladom in sestro nadaljujejo njuno tradicijo.
Gostili da so že vse eminentne slovenske politike in tuje ambasadorje, stalno pa so njihovi gostje Slovenci iz Števerjana. Neverjetno in hvala!

Polni lepih vtisov in zadovoljni, da se ohranja plemenito tradicijo spomina na težke, a zmagovite čase, smo se med prijetnim sneženjem še enkrat ozrli proti Bičkovi skali ter proti Ratitivcu in Škofjeloškemu hribovju. Med tokrat zgodnjejšim odhodom domov smo se na kratko ustavili še v Dolenji vasi v gostišču Pri Zalogarju. Čeprav
sem nameravala nekoliko opisati kraje, skozi katere se vozimo in njihove znamenite rojake, naj bo tokrat dovolj. Prav bi namreč bilo, da bi si vsakokrat ogledali vsaj še eno znamenitost! 
Tekst: Marja Kolenc
Fotografije: Darinka Gaberščik