POLDAŠNJA ŠPICA (Jof di Miezegnot), 2087m - 10.02.2013

Vožnja po dolini Soče in čez Predel skozi Trbiž in Ovčjo vas do planine Zajezera na parkirišče.
Glede na razmere smo se že takoj odločili za hojo s krpljami, da bi čim manj poškodovali »špuro« od smučarjev. Po strmi markirani poti smo se povzpeli do koče Grego. Imeli smo čudovit pogled na severno ostenje Montaža, Viša, velikega Nebojsa in Kamnitega lovca. Pri koči (je oskrbovana) smo si vzeli daljši počitek in si ogledali našo nadaljnjo pot.

Od koče se nekoliko spustimo po zasneženi cesti do sedla Rudni vrh. Tu se usmerimo desno inv krajšem vzponu
pripelje do koče Somdogna..

Pri koči gremo direktno v gozd skozi katerega se nato vzpenjamo v ključih (precej strmo). Strmina ne popusti
vse dokler ne pridemo iz gozda na planino s katere se že vidi vrh Poldašnje špice in že smo pri bivaku Gemona. Odločimo za direktno pot na RAMO, kjer se nam pridružita dva turna smučarja in skupaj zaključimo na višini 2000m, zaradi nevarnega pobočje, ki ga bi morali prečiti pod vrhom Poldašnje špice.

Z RAME smo se odločili še za direktni sestop do bivaka in s tem čim manj poškodovali snežne beline smučarjem, saj se je prediralo do 50 cm. Pri bivaku postanek na prijetnem sončku in za tople napite in hrano. Nato pa spust po poti do koče Grego, kjer je bil še zadnji postanek za topli napite in pogle na prehojeno pot in šprint v dolino Zajezere.

Vreme je bilo sončno in zjutraj je bilo zelo mrzlo, v hrib smo se ogreli in nato zopet na sestopu mraz (mrzel
jugo).

Tekst: Stanislav Jablanšček