OBČNI ZBOR PS PT NOVA GORICA - 23.02.2013

Za soboto, 23.2.2013 je bil v Ravnici sklican občni zbor naše planinske skupine. Predviden je bil tudi pohod, ki sta ga vodila Ivan Trampuž, predsednik naše planinske skupine in njegov pomočnik, Aleš Dugulin, sicer pa tudi predsednik krajevne skupnosti. Tudi sicer je bilo z nami kar nekaj domačinov, predvsem pa Anica rampuž,včasih Skok, ki skrbi za finance in  ki je po rodu prav iz Ravnice. Zbrali smo se pri gostilni Pod lipo. Ime je povezano z lipami, ki rastejo v bližini. Največja, pravijo, da je stara okrog 600 let, ostale pa da so bile posajene pred dobrimi  leti.  Pod vodstvom Trampuža in Dugulina  smo se podali na Škabrijel - sv. Gabrijel, ki je od tod najlaže dostopen. Prečkali smo zasneženo pobočje, se povzpeli skozi gozd ter se kmalu znašli na vrhu ob kovinskem razglednem stolpu. Zaradi zaraščenosti bi bilo sicer bolj malo razgleda,  tako pa je ob lepem vremenu z njega  videti na vse strani.
Na 646 metrov visokem Škabrijelu smo se spomnili dogodkov iz 1.svetovne vojne, ko je tu pustilo svoja življenja okrog 40.000 vojakov z obeh bojujočih se strani. Padli so v jeseni 1916. in pozimi 1917. Leta. Mnogi od jih počivajo na vojaškem pokopališču v Ravnici.  Z vrha Škabrijela smo se po ozkih in strmih strelskih jarkih spustili proti Slemenu, prečkali cesto iz Kromberka ter se podali še na sosednji 553 m visoki hrib, sv. Danijel. Ime je dobil po cerkvici, ki je nekoč stala tukaj, a je po dekretu Jožefa II. žalostno propadla. Hrib je nekaterim poznan tudi po tem, da so v SGP Gorica razmišljali o kamnolomu na tej lokaciji.  Po spustu nas je čakalo  presenečanje, in sicer zakuska, ki je bila organizirana s strani posameznih članov na dvorišču lepe domačije v zaselku Pri Peči. Okrepčani in bistveno boljše volje smo se po lepi valoviti pokrajini, kjer se ponavadi pase živina, podali v Ravnico.

Ravnica je naselje pod južnim robom Trnovske planote. Leži v manjši kotlini in jo obkrožajo Sedovški hrib, Škabrijel in sv. Danijel. Večina hiš v Ravnici ima lep velik borjač, ne manjka pa niti latnik. Prebivalci se ukvarjajo s poljedelstvom, čebelarstvom, predvsem pa z živinorejo oz. odhajajo v službe v dolino kolikor jih še je.  Včasih pa so bili znani po vzreji volov in bikov ter po furmanstvu, saj so  na svojih dolgih vozovih z volovsko vprego prevažali les v Gorico. Na ta običaj se spomnimo na prvega maja, ko na takšnem vozu v dolino pripeljejo ogromno deblo za prvomajski mlaj.

Pohod je bil ravno prav dolg, da smo razgibali noge, med občnim zborom pa nas je razveselil  še sneg, tako da se je moral marsikdo kar podvizati domov.

Letošnji Občni zbor je bil volilni. Potekal je brez zapletov, še naprej ostaja predsednik skupine Ivan Trampuž, v upravnem odboru sta se zamenjala samo dva člana. Rudi Perozzi in Marija Peca sta izrazila željo, da bi rada prenehala z aktivnim delovanjem v UO, zato smo ju nadomestili z dvema novima članoma. Nadomestila sta ju Peter Kolenc in Mara Marinič. Od povabljenih gostov sta se zbora udeležili le predstavnici s PD Tolmin in sicer Cvetka Jug in Mara Vidic, ki sta nas toplo pozdravili. Uradnemu delu je sledilo veselo druženje.
Tekst: Marja Kolenc in Darinka Gaberščik
Fotografije: Marta Volk in Darinka Gaberščik