Po Vipavskem z umetnostnim zgodovinarjem - nedelja, 24. marec 2013

Ideja je bila dobra, ampak... Tako kot letos že nekaj nedelj je bila tudi Cvetna nedelja deževna in mrzla, pa še pihalo je - več kot 92 km/h. Ampak naš prijatelj Ferdo je povedal toliko lepega, da smo na vreme kar pozabili.

Kaj je povedal si preberite tukaj:

Tokrat smo se na naš tradicionalni izlet z umetnostnim zgodovinarjem dr. Ferdinandom Šerbeljem, odpravili na Vipavsko. Po prihodu v Vipavsko dolino smo pričeli z ogledom umetnostno-zgodovinskih pomnikov. Obiskali smo Podnanos, nekoč imenovan Šentvid. V župni cerkvi sv. Vida je vidna kamnoseška tradicija kraja in okolice, zelo lep je cerkveni portal. Na obrobju kraja smo si ogledali cerkev sv. Kozme in Damjana, poznane po renesančni arhitekturi, dosežek lokalnih stavbarskih delavnic.

Na poti proti dvorcu Zemono smo bili v avtobusu deležni razlage zelo pomembne bitke za razširitev krščanstva, ki se je odvijala v zgornji Vipavski dolini med Zemonom in Ajdovščino, 5. in 6. septembra leta 394. Tedaj sta se v Evropi prvič in zadnjič spopadla ideološka nasprotnika: poganstvo v zatonu in krščanstvo v vzponu. Zmagala je krščanska vojska Vzhodnega rimskega cesarstva pod vodstvom cesarja Teodozija. Od tedaj prevlada v celotnem cesarstvu krščanstvo. Zemono je od leta 1683 renesančna vila, ki so jo na griču nad vinskimi kletmi dali sezidati grofje Lantieri.

Nadaljevali smo v vas Goče, kjer smo si ogledali cerkev, sezidano v renesančnem slogu in kamnite plastike v vasi, ki ilustrirajo žalostni del rožnega venca. Žal jih je že zelo načel zob časa, reliefi na kamnitih ploščah so komaj razpoznavni.

V Vipavi smo si ogledali cerkev sv. Štefana, predvsem poslikave, ki so jih v cerkvi opravili znani slikarji, ki so delovali na Slovenskem: Jelovšek, Metzinger in Wolf.

Izlet smo zaključili z ogledom Vipavskega križa, zunanjosti kapucinskega samostana in notranjosti cerkve, ki je bila prezidana iz gotike v baročni stil.

Po branju tega prispevka bi bralec lahko sklepal, da je bila to ekskurzija s področja umetnostne zgodovine. Omenil bi, da je bilo vreme to nedeljo v Vipavski dolini zelo neugodno. Pihala je močna burja (90 km/h) ter padal dež s snegom, tako, da je bilo vsako pohodništvo praktično onemogočeno.

Zapisal: Andrej Novak

Foto: Stane Tomšič