PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

VELIKI ROB, 1237m - 06.04.2013

Zbirno mesto je bilo pred pošto v Novi gorici. Najprej so prihajale samo ženske in seveda naš vodnik Darij
Hmeljak.  Že so bili komentarji, da bo blažen med ženami, da bo lahko izbiral, pa se je prikazal še nekdo- zdi se mi da je Drago. Zapeljali smo se proti Trnovem in še malo naprej,  kjer smo pričeli našo pot. Darij nas je opozoril naj se le dobro oblečemo, saj zna kar precej pihati burja, kar je za ta kraj značilno. Pot ni bila preveč naporna, bolj sprehajalna. Po urici hoda smo prispeli do čudovite razgledne točke. 
Po daljšem vzponu in prijetni gozdni poti smo prišli do druge razgledne točke, kjer smo se slikali, nakar ena
izmed udeleženk reče: »poglej Krn«. Vsi smo se zazrli v daljavo in gledali kje le naj bi bil Krn, pa smo videli le megleno gmoto. Potem pa le vprašamo, kje je videla Krn, pa se Hmeljak postavi pred skalo, jo objame in pravi: ja tukaj je. Ali ne vidite? Prav v obliki Krna. Tako smo potešile radovednost, še malo smo poklepetali in hajdi naprej proti Velikemu robu. Bolj kot smo se po grebenu približevali robu bolj se je krepil mraz, tako da smo nase zvlekli rokavice, pa kape in podkape ter bunde. Na vrhu je tako pihalo, da smo komaj pokusili malo ta močnega, potem pa smo hitro sestopili in poiskali mirno zavetje, kjer bi nekaj pregriznili. Na tleh smo zagledali same kakce od divjadi- tudi oni vedo, kje je miren kotiček. Pri sestopu smo imeli zasneženo pot. Nekdo je s motornimi
sanmi napravil špuro,  vendar smo jo le s težavo uporabili, saj si moral hoditi kot na modni pisti naravnost. Bilo je prijetno in enkratno.


Tekst: Milena Bratuž
Fotografije je prispevala: Marta Volk