LAVINAL DELL ORSO, 2138m - 07.04.2013

Vožnja po dolini Soče in čez Predel po Jezerski dolini do odcepa za kočo Corsi - parkirišče.
Po posvetu smo se odločili da gremo do Viške planine (Gantagar). Na planini (pavza za zajtrk) je glede na
razmere bila potrjena ideja da se preusmerimo na Škrbino Prednje Špranje (Lavinal dell Orso). Odločitev je bila prava, kar so nam potrdili tudi Bovški reševalci, ki so se spustili z omenjene Škrbine. Tako da smo nadaljevali z vzponom do Škrbine Prednje špranje. Kratek počitek smo naredili po zadnjem zahtevnim vzponom (pijača in sadje) in naskočili še zadnjih 100 višinskih metrov, ko se nam je odprl pogled na Škrbino. Na Škrbini Prednje Špranje (LAVINAL DELL ORSO 2138m) pa so bili zelo močni vetrovni sunki, tako da nas je kar zmrazilo in smo hitro se vrnili na prejšnje počivališče.

V tem času se je odjužilo in so nastale za krpljarje idealne razmere za sestop. Kar nekaj tujcev je šele sedaj
prihajalo z Viške planine - prave muke v gnilcu, ki se jim je obetal za kakšno uro.

Še spust do Viške planine, kjer smo v zavetju planine opravili še glavni obrok - kosilo. Vmes smo predebatirali, glede na dane pogoje o naši odločitvi in kaj bi nas lahko doletelo, če bi se držali prvotnega cilja Škrbino Zadnje Špranje (Forcella Mose).

Ostal nam je še manj prijetni sestop po zasneženi makadamski cesti, kjer se je pa že v redu prediralo in za
zaključek smo se še malo sprehodili po asfaltu, kar v krpljah.

Vreme je bilo oblačno, sem pa tja se je sramežljivo prikazalo sonce, kar je bilo za turo super. Do Viške planine
je bila tenka skorja, ki se je pa predirala. Od planine pomrznjeno, odlično za krplje in smuči, katastrofa za pešaka. Na vrhu pa vetrovno. Vidljivost na sosednje hribe kar zadovoljujoča. Udeleženci so bili pohvaljeni za
vzdržljivost, posebej Mičo, ki je bil pešak in se mu je prediralo tudi do kolen.

Tekst: Stanislav Jablanšček
Fotografije je prospeval: Marjan Vidmar