PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

Otoki Cres, Lošinj in Silba - petek, 19. - nedelja, 21. april 2013

19. aprila letos, ko nas je končno to pomlad nekoliko ogrelo sonce, smo se spet odpravili na nam zelo ljube Kvarnerske otoke. Po njih so namreč hrvaški planinci in turistični delavci s knafeljčevo markacijo in dolžinami hoje označili toliko poti različnih težavnosti, da jih nekateri do konca življenja ne bomo prehodili. Skupno je v Kvarnerju, kjer gre za neprecenljiv stik otokov, primorja in gora, kar 1412 km označenih sprehajalnih in pohodniških poti ter 772 km planinskih stez. Vse to pa nedvomno ponuja možnosti izjemne psihofizične rekreacije za vse starosti in morskih dobrot željne ljudi.

Letos se nam je uresničila želja, da bi otok Cres prehodili v najjužnejšem, vzhodnem predelu, kar nam je lani preprečila rekonstrukcija 15 km ozke ceste od Osorja do ribiške vasice Punta Križa. Ker v tem času na teh otokih še ni  obilice vikendašev in turistov z vsega sveta, nas je naš izvrstni voznik Matej čez ves predel varno prepeljal in odpeljal proti otoku Lošinju. Naši udeleženci pa so, edino na tem predelu prav vsi (30) prehodili traso do idiličnega zaliva Kolorat, kjer na planinstvo spominja več kot 1 m visoki kamniti možic. Gozdne in makadamske steze, ponekod ob morju so nas po skoraj 5-urni hoji tako utrudile, da smo popili večino razpoložljivih pijač v okrepčevalnici v centru Punta Križe. Ta dan je bila temperatura nekaj več kot 29 stopinj, na katero se naši organizmi še niso povsem aklimatizirali.

V soboto, 21. aprila pa smo se odpravili na najsevernejši in Kvarnerju najbližji dalmatinski otok Silba. Ta otok s površino 15 kvadratnih km, dolžine 8,3 km in širine le 3,3 km, v najožjem predelu pa le 700 m, z le 270 stalnimi prebivalci, smo »osvojili« le za nekaj ur, ne pa tudi njegov najvišji, 83 m visoki Vrh. Zasvojila nas je njegova bogata zgodovina, zasebna galerija v naravi, zgodba bogatega pomorščaka in njegov razgledni stolp. Prav tako notranjost župnijske cerkve, kjer je bogastvo otočanov izkazano v varovanju izjemnih umetnin znanih renesančnih slikarjev, tudi Tiziana, Rudolfina idr. Najbolj nas je prevzela kristalno čista  peščena plaža okrog otoka, kjer je možno kopanje v najčistejšem morju, saj na otoku ni prometa, le dragoceni gozd in razno rastlinje in cvetje, zaradi katerega je ves otok v čudoviti aromi in zdravi klimi. Prehodili smo oba vzhodna predela otoka in center od Šotorišća do Žaliča in Pucukmarka iz zaliva Ugljanica, saj nam do zaliva Sv. Ante ni uspelo priti zaradi piknika na naši ladji Devin, kjer nas ekipa lastnika Gracijana vsakič pogosti s svežimi ribami, pijačo in ostalimi dobrotami, preden se vrnemo v naš gostoljubni hostel Veli Lošinj. Da so kondicijsko dobro pripravljeni, je dokazalo 25 udeležencev izleta, ki so zmogli prehoditi še pot ob morju od Velegav Mali Lošinj mimo številnih zalivčkov, nad kristalno modro-zelenim morjem po Poti delfinov, pred večerjo v campu Poljana. Tudi večerni sprehod po obali čarobnega centra Malega Lošinja smo si privoščili pred povratkom v hostel. V nedeljo, 21. aprila se je 17 udeležencev odločilo za vzpon na Osorščico, preostali pa smo s Tonetom prehodili zalive in zalivčke na območju Ćikata oz. Sunčane uvale. Vzpon na Sv. Nikola /557 m/ in Televrin /588 m/ in sestop do izhodišča v Nerezine  smo opravili po krožni poti v času, navedenem  na smernih tablah in kartah. Vsi smo bili deležni čudovitih razgledov po celotnem arhipelagu in otokih  na obeh straneh Osorščice. Darij Hmeljak iz naše  Planinske skupine  Nova Gorica je predel do Televrina s skupino prehodil v rekordnem času in izrekli smo mu marsikatero spodbudno željo, da bi ga priklicali nazaj med vodnike PZS. Zaradi vročine smo tudi ta podvig zaključili v centru mesteca, skoraj ob obali in marsikdo med nami je bil nad slikovitostjo trga navdušen. Tu smo združili obe skupini in se prek trajektnih luk vrnili prek Krka in znamenitega krškega mostu, še v lepem vremenu in ob mirnem morju proti Sloveniji.

Planinske prijatelje iz PS Nova gorica smo oddali na AP v Postojni v hudem dežju in prav tak nas je pričakal v Ljubljani.

Opis: Ruža Tekavec

Foto: Danilo Cej