PO POTEH SOŠKE OFENZIVE: ŠKABRIJEL (646 m) in Sv. DANIJEL (553 m) - Sobota, 27. april 2013

Ob 7.00 uri zjutraj smo bili dogovorjeni na običajnem mestu na glavni avtobusni postaji Ljubljana. Ravno za današnji praznični dan je bilo napovedano poslabšanje vremena, vendar se nas večina tega ni ustrašila. Vodnika Boris in njegov pomočnik Jože sta nas preštela in ker je bilo stanje v avtobusu usklajeno s stanjem na dokumentih, smo se lahko odpeljali. Potem ko smo na Tržaški cesti pobrali še nekaj naših planincev, nam je Boris opisal današnjo pot. Da bomo hodili po poteh 11. soške ofenzive smo že prebrali, kako so boji potekali pa marsikdo od nas ni vedel.

Kar hitro je minila vožnja do Razdrtega, Nanos je bil na pol zavit v debele, črne oblake, še vožnja po Vipavski dolini, kjer smo se ozrli na desno in na levo in ponovili imena hribčkov in vrhov, kjer smo že ali pa še bomo hodili, Čaven in Kucelj sta bila tudi v oblakih in kmalu smo zavili proti Novi Gorici, kjer smo že pred mestom zagledali naša dva današnja cilja: Škabrijel in Danijel.

V Novi Gorici smo se pozdravili z Marijo Peco iz naše Planinske skupine Nova Gorica, ki nam je kot domačinka predstavila mnoge zgodovinske dogodke ter druge zanimivosti iz teh krajev. Vzeli smo si pol ure časa za kavico ali za kratek ogled centra mesta. Z avtobusom smo se pod gradom Kromberk zapeljali do Trga Evrope, kjer je postavljeno obeležje v spomin vstopa Slovenije v Evropsko Unijo. Po odločitvi mestnih uprav  italijanske Gorice in slovenske Nove Gorice je Trg Evrope skupni mestni trg obeh mest, ki ju je nekdaj delila državna meja. Sprehodili smo se po tem trgu pred železniško postajo, sledila je kratka vožnja do Solkana, kjer smo začeli našo pot.

S približno 100 metrov nad morjem smo se morali povzpeti na Škabrijel na 646 metrih nad morjem. Pot se je vseskozi strmo vzpenjala, na nekaterih predelih (kot pred kočo - gostiščem Kekec) je strmina popustila in smo hodili celo po asfaltu. Pomlad je z velikimi koraki prišla tudi v gozdove tod okoli, vse kar je živega je ozelenelo, zaživelo, drevesa so se odela v zelenje in v cvetje, rože v gozdu in na jasicah so nastavile svoje cvetove pridnim čebelam. Kjer so se drevesa ob poti malo razredčila, smo lahko uživali v lepih pogledih na Skalnico - Sveto goro, pri Planinskem domu Kekec se je pod nami lepo odprla Nova Gorica. Še lepši pogled na te kraje nas je čakal na vrhu Škabrijela, daljave so bile zaradi oblačnega vremena žal zamegljene. Na Škabrijelu je postavljeno obeležje v spomin vsem padlim v bojih tod okoli v 1. svetovni vojni.

Spust na prelaz Vratca je speljan po vkopanih poteh vojakov, ki so se tu bojevali pred 100 leti, marsikje na poti smo naleteli na vhod v podzemne prostore, ki so jih prav gotovo s pridom izkoristili vojaki na fronti. Po nekaj več kot 200 m višinske razlike smo se spustili na prelaz Vratca, pred odhodom naprej na vrh Danijel smo se zadržali v pogovoru s prijaznimi domačini, ki so proslavili današnji praznik z vzponom na Škabrijel in so se zdaj vračali z vrha skupaj z nami.

Po kosilu smo se poslovili od prijazne Marije in se odpeljali proti domu. Zaradi prometnega zastoja na Vrhniki se je naš povratek v Ljubljano zavlekel za uro in pol.

Branka Rus