Dom je ODPRT

Podelitev priznanj za »Poštarsko jamsko pot« in »Pot slovenskih legend«, Sostro 27. 11. 2009

Podelitev priznanj in značk za prehojeno

»Poštarsko jamsko pot« in »Pot slovenskih legend«

združen s pohodom na Mareček, skozi Podmolnik, čez Orle v Ljubljano

Že nekaj let zapored v oktobru podeljujemo diplome in priznanja z značkami za prehojeno »Poštarsko jamsko pot« in »Pot slovenskih legend«, dveh obhodnic Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana. Letošnja podelitev je bila po petih letih zopet v gostilni Kovač v Sostrem, kjer je kontrolna točka PSL 11 - Mareček in je bila združena s pohodom na Mareček, skozi Podmolnik in čez Orle v Ljubljano.

Ljubljana se je v nedeljo, 25. oktobra zbudila v megli in pričakovati je bilo lepo vreme. Vsepovsod je bilo v zraku čutiti napetost zaradi 14. Ljubljanskega maratona. Še najbolj se je to poznalo na prometu, saj je bilo kar nekaj cest in ulic zaprtih, zato so mestni avtobusi vozili po obvozih. Tudi avtobus št. 13, s katerim smo se nameravali odpeljati v Sostro ni bil izjema. Spraševali smo se, kdo vse od povabljenih pohodnikov bo prišel na podelitev. Za prijatelja Nina smo vedeli, da ga ne bo, saj je pred dobrim mesecem končal svojo pot nekje v idrijskih hribih.

Ob napovedani uri je Sandi Oblak, načelnik Planinsko jamarskega odseka z etnološko sekcijo pozdravil navzoče, ki so prišli iz Maribora, Trzina ter Ljubljane in začel podeljevati diplome in priznanja z značkami. Podeljenih je bilo 11 priznanj in značk za »Poštarsko jamsko pot« in 13 diplom in značk za »Pot slovenskih legend«. SEZNAM DOBITNIKOV
Druženje je potekalo v prijetnem vzdušju. Prisluhnili smo prigodam in zgodbam naših pohodnikov, ki so se jim dogajale na planinskih poteh. Medtem so se nam pridružili tudi planinci našega društva, ki so se odločili za pohod.

Po dveh urah smo se poslovili od naših dobitnikov priznanj in z ostalimi odšli proti Sadinji vasi. Cesta, ki pelje v Podlipoglav je zelo prometna, zato smo si kar oddahnili, ko smo skrenili z nje. Pred nami je stal 415 m visok, strm, gozdnat griček Mareček. Iz Podmolnika na južni strani smo se po položno speljani stezi povzpeli na vrh, kjer smo opazili še komaj vidne razvaline nekdanje zgradbe. O Marečku ali Marenčku še vedno kroži med ljudmi legenda, da je davno tega na vrhu stal grad, kjer je prebival krut in zloben grof, ki je umoril vsakogar, če je le stopil v njegov grad. Ni čudno, da se ga je prijelo zlovešče ime Morilček, ki se je tekom časa spremenil v Marenček ali Mareček. Vrnili smo se v Podmolnik in našo pot nadaljevali, žal po asfaltu, proti Orlam. Med potjo se nam je odprl pogled na s soncem obsijane Kamniške Alpe, Veliko planino, Menino planino in končal na Raduhi v daljavi.

Na sedlu, kjer se cesta prevesi proti Selam in Lavrici smo malo postali. Pred nami se je širilo Ljubljansko barje, nad njim pa tisočak Krim. Levo je speljana planinska pot proti Molniku, znanem po gomilah iz halštatske dobe. Mi smo se odpravili na desno v vas Orle. Razočarani smo stali pred vrati že nekaj časa zaprtega gostišča. Bil je že čas, da se malo okrepčamo. To smo storili na prostoru za piknike na koncu vasi. Iz nahrbtnikov smo potegnili vse dobrote, ki smo jih nosili s seboj in se prepustili zadnjim sončnim žarkom.

Čakal nas je še spust proti Rudniku. Prijetna nezahtevna pot je speljana skozi gozd, zadnji del je sicer malce strm in se pri pokopališču priključi na cesto. Vtise z izleta smo nato »pokomentirali« ob kavi in ostali pijači in se nato z mestnim avtobusom št. 3 odpeljali proti središču mesta.

Napisala: Darja Radešček

Slikala: Janez Arhar in Sandi Oblak