PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

Botanična pot na Lisco - sobota, 29. junij 2013

Izlet Odseka za varstvo narave PD Pošte in Telekoma Ljubljana:

Mesec junij upravičeno imenujemo rožnik, saj se v tem obdobju razcveti večino rastlin. Če se odpravimo v gozd ali kam višje, kjer trave ne kosijo za intenzivno kmetovanje, je prečudovit pogled na pisano sestavo samoniklih rastlin, da o pisanih metuljih in ostalih žuželkah, ki si na njih nabirajo hrano, niti ne govorimo.

S tem vedenjem smo se tudi mi odpravili na oglede. In sicer na Lisco nad Sevnico. Pot smo pričeli z nostalgično vožnjo z vlakom. 15 minut pred odhodom vlaka proti Sevnici smo se zbrali na železniški postaji v Ljubljani in potem po dobri uri udobne vožnje izstopili na postaji Breg pri Sevnici. Tam se nam je pridružil Mojmir Rupar, planinski vodnik iz PD Lisca iz Sevnice.

Pešpot smo pričeli v neposredni bližini železniške postaje, kar se pri dostopu do planin ne zgodi pogosto. Že med samim vzponom smo se veliko ustavljali za oglede naravnih lepot in razglede na okoliške vrhove.

V vasi Razbor smo si privoščili krajši počitek za občudovanje tako vasi kot tudi doline Save. Na ogled smo imeli tudi cerkev Janeza Krstnika, za okušanje pa ponujene češnje z bližnjega drevesa. 

Pot smo nadaljevali strmo čez travnik v gozd. Kljub toplemu dnevu hoja ni bila preveč naporna, saj je vseskozi pihal rahel vetrič. Ponovno smo se ustavili in se naužili vonja lipe, ki je zacvetela v bližini samotne cerkvice.

Do vrha ni bilo  daleč. Tam smo si ogledali rastlinsko čistilno napravo, radarsko meteorološko postajo, se naužili pogledov v vse smeri Slovenije ter si privoščili počitek z malico.

Popoldne smo sestopili nazaj do Brega ter se z vlakom vrnili v Ljubljano.

Martina Šuštar Marn