46. SREČANJE PLANINCEV POŠTE IN TELEKOMA, VRŠIČ, 08.09.2013

46. SREČANJE PLANINCEV POŠTE IN TELEKOMA SLOVENIJE, 60 LET POŠTARSKEGA DOMA NA
VRŠIČU IN 60 LET PLANINSKEGA DRUŠTVA  POŠTE IN TELEKOMA LJUBLJANA

V nedeljo, 08.09.2013 so se planinci s  planinskih društev PD PT Ljubljana, PD PT Maribor, PD PT Celje, PD PT Ljubljana, Planinska skupina Novo Mesto, Planinska skupina Nova Gorica in Društvo prijateljev kurirjev in vezistov zbrali na Vršiču pred Poštarsko kočo. Zbrali smo se na 46. srečanju planincev Pošte in Telekoma, ob tej priložnosti pa je PD PT Ljubljana obeležilo še 60 let Poštarske koče in 60 let delovanja društva. Nekateri so se tja gor povzpeli od Jasne v Kranjski Gori, drugi od cestarske hiše pri Koči na Gozdu, planinci planinske skupine Nova Gorica so prišli od izvira Soče, nekateri pa so se pripeljali do Vršiča in se od tam povzpeli še na Sleme ali Malo Mojstrovko. Le redki so se povzpeli samo od parkirišča do koče in tam počakali ostale pohodnike. Ob prihodu nas je organizator srečanja PD PT Ljubljana pogostil z dobrodošlico, kjer smo lažje pričakali začetek uradnega dela srečanja. Uradni del srečanja sta popestrila moški kvartet in otroška folklorna skupina iz Mengša. Med povabljenimi gosti so se prireditvi pridružili tudi predsednik PD Sljeme Žarko Nikšić,  podpredsednik PZS in predsednik pobratenega društva PD Brežice Tone Jesenko, predsednica MDO Ljubljana Marinka Koželj Stepic, predstavnik s PD Kamnik in direktor Triglavskega narodnega parka Martin Šolar. Požrtvovalnim delavcem in dolgoletni oskrbnici, ki so v preteklih letih pomagali pri izpeljavi obsežne prenove koče, da se nam sedaj kaže v vsej svoji lepoti se jim je ob tej priliki vodstvo društva zahvalilo s spominskim darilom, na nas pa ni pozabil tudi starosta PD-ja Jože Dobnik, ki se kljub svoji visoki starosti in veliki vitalnosti z veseljem pridružil praznovanju in skupnemu druženju.

Na tem srečanju pri planinski koči je delovalo tudi poštno okence, kjer je bilo možno kupiti in odposlati spominske razglednice z osebno znamko in posebnim žigom. Predvideno je bilo, da bodo pošiljke, odposlane s te prireditve, prenesene z zmajem v dolino a jo je zagodel premočan veter in je večkratni državni prvak Ivan Brovč, ki je bil do septembra, ko se je upokojil tudi poštar na pošti Grahovo ob Bači lahko le raztegnil svojega zmaja ter na nazaj pospravil in poslano pošto predal nazaj v varne roke predsedniku društva in poblaščeni poštni uslužbenki.

V poznih popoldanskih urah smo se razšli, naslednje leto pa bo 47. srečanje planincev Pošte in Telekom potekalo v organizaciji PD Celje.

Besedilo: Darinka Gaberščik

Fotografije: Branka Rus, Darinka Gaberščik, Ingrid Peršolja, Marja Kolenc

Več si lahko preberete še v povezavi: