LICENČNO USPOSABLJANJE ZA TURNO KOLESARSKE VODNIKE, POHORJE 07.-08.09.2013

Vožnja iz Solkana po avtocesti do Hoč in vzpon na Areh in po isti trasi domov.
Usposabljanje je potekalo dva dni in to 07. in 08. septembra na Arehu (Pohorje). Zbrali smo se ob 9:00 v Čandrovi koči, kjer smo bili tudi nastanjeni.

PROGRAM USPOSABLJANJA

1.dan: sobota      7.9.2013

9.00 - zbor in razporeditev po prostorih v Čandrovi koči na Arehu

9.30 - predavanje: Vodenje in varnost skupine (Aldo Zubin)

10.45 - predavanje: Orientacija in načrtovanje, tehnična analiza ture (Jože Rovan)

12.00 - predavanje: Tehnika vožnje kolesa (Marjan Pučnik)

13.30 - kosilo

15.00 - 19.00 - delo na terenu: orientacija, vodenje in varnost skupine, tehnika vožnje kolesa - skupinsko delo (Aldo Zubin, Marjan Pučnik, Jože Rovan, Peter Šilak)

19.15 - večerja

19:45 - Tehnika vožnje kolesa (Marjan Pučnik)

20.30 - analiza dela na terenu (vsi)

2.dan: nedelja      8.9.2013

7.30 - zajtrk

9.00 - 13.00 - tura po Pohorju v okolici koče (vsi, vodi Marjan Pučnik)

13.30 - kosilo

15.30 - Analiza in zaključek usposabljanja (vsi)

16.30 - odhod domov
Terensko delo: prvi dan smo se razdelili v tri skupine in krožili med inštruktorji. Tako je moja skupina prvo opravila krajše kolesarjenje na razgledno točko, kjer smo določili stojišče in azimute do vidnih točk, nato smo imeli daljšo turo, kjer je bil poudarek na vodenju in prečenju večjih prometnic ter na varnosti udeležence. Kot zadnje nas je čakala še tehnika vožnje kot npr. ustavljanje na naklonini in start, polaganje ovinkov, zaustavljanje brez črt itd. Trek je v priloženi datoteki Areh_07092013.jpg

Nedeljska tura je bila razdeljena v štiri skupin in drugi del v dve skupini. Start je bil na Arehu in po kolovoznicah smo kolesarili do Treh kraljev. Na turi smo opravili vse vaje, ki smo jih prejšnji dan teoretično poslušali. Tu smo se dobili še z ostalimi tremi skupinami in nazaj grede smo se združili v dve skupini in šli mimo Črnega jezera in slapa šumnika do Areha. Tu je bil poudarek na vodenju večje skupine, varna vožnja na križpotjih, hoja ob kolesu na močvirnatem svetu, srečanje večjih skupin pohodnikov itd. Trek je v priloženi datoteki Areh_08092013.jpg

Zelo kvalitetno in potrebni usposabljanje.
Vreme je bilo prvi dna mrzlo in oblačno, tako da praktično delo ni bilo nič kaj prijetno, vendar drug dan nas je
obsijalo sonce tako da je tura uspela v vseh pogledih, Pohvala organizatorjem.

Tekst: Stanislav Jablanšček

Fotografije: Jože Kamenšek, Simon Eržen, Mojca starič