VRHNIŠKI KUCLJI, ULOVKA 801m, 22.09.2013

Iz Solkana do Šempetra in po avtocesti do Postojne, nato po stari cesti do Vrhnike (prometna nesreča s smrtnim izidom, avtocesta zaprta) in na parkirišče za staro Osnovno šolo v centru Vrhnike, nasproti hotela Mantova.
Po spoznavanju organizatorke Andreje in ostalih udeležencev ter po informacijah glede pravil vožnje smo ob
10:15 startali z Vrhnike po stranskih cestah do Vreda, kjer smo imeli takoj vzpon, ki nas je vodil nad Močilnikom (ogled plezališča in prečenje Ljubljance) in se zapeljali na gozdno cesto in naprej na Mirke, in po kakšnem kilometru smo zapeljali na makadamsko cesto. Pot smo nadaljevali ob avtocesti, pod Štampetovim mostom (znan iz NOB) ter po cesti v smeri Logatca. Ko smo prečkali avtocesto smo zavili desno in po nekaj metrih na gozdno vlako, ki je bila z veliko volje v celoti vozna. Tako smo prišli pod vznožje Raskovca.

Nato je sledil uživaški 1. spust po zanimivi potki, ki ni tehnično zahteven, užitke smo si lahko povečali z večjo hitrostjo (pot so uredili gorski kolesarji in pohodnikov na njej ni bilo).

Sledil je vzpon na Ulovko (801m), del poti smo prevozili po planinski poti, ki je bila mestoma strma,in kamnita (večina nas je šla peš) vztrajni so jo pa prevozili. Sledil je 2. spust do stolpa na Planini (735m) in nato preko Lintverna (tehnično zahteven spust -večina peš) v Star maln.

Lintvern je izvir Bele. Je naravni spomenik in kraška znamenitost. Zaganjalka ali občasni bruhalnik bruha vodo v določenih presledkih, vmes pa izvir delno ali povsem presahne. Zaporedje izbruhov je odvisno od padavin in dotoka voda pa tudi od posebne oblike vodnega rova, ki je zavit v obliki natege in omogoča hitro izpraznitev podzemeljskega jezerca. Po vsakem izbruhu sledi obdobje polnjenja podzemeljske votline do ponovnega
prelitja.( http://kraji.eu/slovenija/vrhnika_lintvern/slo 25.09.2013)

Sledil je še tretji vzpon. Iz Starega malna smo se po lepi makadamski poti podali še enkrat na Planino, kjer je bil daljši postanku. Vzpon na 20 m visok stolp in ogled okolice ter prigrizek gibanica in pivo.

V Vrhniko smo se spustili po 3. spustu, ki ni bil tehnično zahteven, vendar ravno prav zabaven, da se nismo
dolgočasili. Sledil je obvezni after.

Vreme je bilo zjutraj megleno (Barje) nato je le posijal sonček, kar je bilo za turo super. Vidljivost na sosednje hribe kar zadovoljujoča (mrč). Udeleženci so bili pohvaljeni za vzdržljivost

Fotografije in tekst: Stanislav Jablanšček