Bohinj, z arhitektom po sledeh kulturne dediščine - nedelja, 28. september 2013

Že drugo leto zapored smo se odpravili na planino Zajamniki, imenovano tudi Balkon Pokljuke ali Triglavska ulica, zaradi pogleda na najvišje vrhove Julijskih Alp.
Vendar nam tudi tokrat vreme ni bilo naklonjeno, saj je močno deževalo že, ko smo se z avtobusom peljali iz Ljubljane mimo Bleda na Rudno polje (1345 m). Ob jutranji kavici v novem Športnem centru Pokljuka smo zaskrbljeno opazovali vse močnejši dež in jasno je bilo le to, da tudi tokrat ne bo nič z našim sprehodom na planino Zajamniki (1280 m), kjer naj bi si s profesorjem arhitekture dr. Borutom Juvancem ogledali značilnosti gradnje planšarskih stanov in prikaz izdelave skodel. Program izleta je bilo treba prilagoditi vremenskim razmeram, zato smo se v spremstvu nadzornika Triglavskega narodnega parka Tomaža Breganta (domačina z Gorij), odpeljali do ene od bližnjih planin, kjer smo si lahko ogledali značilno gradnjo pastirskih stanov, ki so danes spremenjeni v počitniške hišice. Nato smo se odpeljali mimo Gorjuš, Koprivnika in Jereke do vasi Studor, kjer nam je pod streho muzejske Oplenove hiše, lokalni obrtnik prikazal postopek izdelave skodel, ob strokovni razlagi profesorja. Sledila je vožnja v Staro Fužino, kjer smo po kosilu v domači gostilni, obiskali še Planšarski muzej.
Dan je kar prehitro minil, kljub temu, da tokrat nismo veliko hodili. Napolnjen je bil z informacijami o Triglavskem narodnem parku ter opisi starodavnih običajev in ljudske arhitekture bohinjskega kota, pri čemer sta se odlično dopolnjevala profesor in domačin. S slednjim smo se dogovorili, da se prihodnje leto - tokrat pa zagotovo - skupaj odpravimo na planino Zajamniki.
Stane Tomšič