PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

31. Martinov pohod s člani PD Brežice - nedelja, 10. november 2013

Martinovo, ki ga praznujemo 11. novembra, je praznik, ki simbolično zaključuje obdobje dela na vrtu in njivi, v sadovnjaku in vinogradu. Do dneva praznovanja mora biti pridelek pobran in spravljen v shrambah ter kleteh. Od tega, koliko ga je bilo, je bilo nekdaj odvisno življenje ljudi, saj pred vrati že čaka dolga mrzla zima.


"Za soncem svetega Martina
kaj kmalu pride sneg, zmrzlina.
In če te tudi dobro greje,
le tri dni babje leto šteje."


Kot je že vrsto let v navadi, smo se tudi letos pridružili našim planinskem prijateljem iz Brežic, na njihovem že 31. Martinovem pohodu in martinovanju. Morda je bila malo slabši udeležbi kot običajno kriva vremenska napoved dežja, vendar se je na parkirišču pred cerkvijo na Čatežu zbrala kar velika skupina planincev. Poleg nas, še planinci iz Škofje Loke in seveda Brežičani, v želji po prijetnem druženju in veselem martinovanju.

Po pozdravu našega gostitelja, predsednika PD Brežice Toneta in vodnika Tineta, smo se kar hitro odpravili na pot, saj so oblaki na nebu napovedovali dež. Pot je bila lahka, vremenu primerna. Hodili smo skozi vasice na južnem obrobju Gorjancev - Mrzlava vas, Vitovec, Globočice, malo po cestah, malo po vinorodnih gričih in pašnikih, na koncu pa smo se povzpeli še na Šentviško goro, 386 m visoki vrh s cerkvico sv. Vida in čudovitim razgledom na Brežice in okolico. Med hojo smo si lakoto potešili na turistični kmetiji Pri Martinovih. Po kar 13 km dolgi krožni poti je sledilo martinovanje in druženje v restavraciji Štefanič v Brežicah. Tu so nas presenetili z resnično obilno in bogato "martinovo pojedino", glasbenik Vilko pa je poskrbel, da prav nihče ni obsedel pri mizi.

Letos ljubljanskih vinogradnikov ni bilo, zato so priznanja za najboljše vino pobrali Brežiški vinogradniki. Spet nas je močno nasmejala, nam že znana skupina, ki je uprizorila krst mošta v vino.

Dan je res vsem prehitro minil, kar ne bi še šli domov in tudi nihče nas niti ni k temu priganjal, vendar vsega lepega je enkrat konec in treba se je bilo posloviti. Ob koncu sta naši planinki poskrbeli še za "častni predsedniški ples", potem pa slovo od naših planinskih prijateljev z željo, da se čim prej spet srečamo.

Domov smo se vrnili v poznih večernih urah, veseli, da smo resnično skupaj preživeli en zelo prijeten dan.

Zapisala: Irena Mlakar

Foto: Stane Tomšič