Pot po robu: od Cola do izvira Hublja - Nedelja, 17. november 2013

V nedeljo, 17. novembra 2013 smo se odpravili na rob, vendar ne na kraškega, pač pa na rob Trnovskega gozda, na pot, speljano po robu gora nad Ajdovščino.

Z avtobusom smo naredili malo večji ovinek preko Planine, mimo delno poplavljenega Planinskega polja do Godoviča, zavili proti Črnemu vrhu, kjer nas je v svoj objem zavila megla. Vendar je bil strah odveč, na spustu proti Colu, izhodišču pohoda, nas je pozdravilo sonce, ki nas ves dan ni več zapustilo.

Vzpon smo začeli skozi gozd, više gori smo se izogibali podrtim drevesom, na katerih je burja preizkušala svojo moč. Ko smo dosegli greben, s katerega je prelep razgled po Vipavski dolini, smo se zavili v vetrovke, kape in kapuce, saj je tudi nas pobožala rahlejša mrzla burja, ki nas je potem spremljala vso pot po grebenu. Po dobri uri hoje smo premagali 335 višinskih metrov do vrha Kovka, najvišje točke na naši poti (962 m.n.m.), od tu dalje pa se »Pot po robu« rahlo spušča v razgibanem gori-doli po razglednem robu Rebri in Podrte gore proti Otliškemu oknu. Pred nami je bil ves čas Čaven, med potjo smo si poleg lepih razgledov privoščili tudi brinove jagode, pri kapelici pa udarili še en žig.

Po oknu v gori (gora je votla - narečno otla) naj bi Otlica dobila svoje ime. Okno, imenovano tudi Luknja, naj bi nastalo ob tektonskem prelomu, saj v razpokah kamnine hitreje preperevajo kot okolica, en del stene zaradi erozije izpade. Legenda pa govori o nastanku okna drugače: Hudič je slišal, da je pod Čavnom skrit zaklad. Da bi prišel do njega, je želel Čaven prestaviti. Vendar se mu je pripetila nesreča, z glavo je udaril ob Votliško reber in z rogom izvrtal luknjo v skalo.

V bližini Otliškega okna je mladi arhitekt Damjan Popelarza, za diplomsko delo izdelal KAMNITO SPIRALO, ki se je je med domačini prijelo ime POLŽ. Kamniti polž je poln simbolnih pomenov, na eni strani ima središče, druga stran pa vodi v neskončnost. Pri ustvarjanju so mu pomagali domačini, ki so iz ogromne grublje (kupa kamenja, ki so ga ljudje pri čiščenju okolice zmetali v vrtačo) napravili kamnito skulpturo, ki se iz vrtače izvije k svetlobi in stožcu, svojemu stražniku.

Sledil je še spust pod Otliškim oknom do izvira Hublja, dolg 550 višinskih metrov. Pred zasluženim kosilom v Gostilni pri izviru Hublja, se nam je tik pred koncem poti pripetila nesreča: Darji je prekmalu popustila pozornost, spotaknila se je, padla, z glavo udarila v skalo in si poleg glave poškodovala še dve vratni vretenci. Naš vodnik Uroš je ustrezno odreagiral, jo takoj oskrbel in uredil vse za prevoz na urgenco v Šempetersko bolnico, za kar se mu zahvaljujem.

Marjan Ogrin