PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica

Pohod po Potrčevi in Murkovi poti - sobota, 4. januar 2014

V soboto, 4. januarja 2014 so člani Društva ZRELI VEDEŽ, v sodelovanju s PD Ptuj, organizirali že 14. pohod, posvečen dvema zelo pomembnima rojakoma; pisatelju Ivanu POTRČU ter priznanemu slavistu in etnologu dr. Matiji MURKU.

Zbor udeležencev je bil ob 9. uri pred Študijsko knjižnico Ivana Potrča na Ptuju. Naši dobri planinski prijatelji s Ptuja so nas tudi letos povabili na ta pohod, saj so tokrat praznovali 14-letnico delovanja društva, 101-letnico rojstva pisatelja Ivana Potrča in 200-letnico njegove rojstne hiše na Štukih. Tej obletnici so posvetili posebno filatelistično znamko Potrčeve domačije. Kljub slabi vremenski napovedi in večdnevnemu dežju skoraj po vsej državi, se je 11 članic in članov našega Planinskega društva Pošte in Telekoma Ljubljana odločilo, da po veselem decembru nekaj storijo zase, za svoje dobro počutje ter se srečajo z ljudmi dobre volje in si voščijo novo leto.

Iz Ljubljane smo odpotovali s prvim jutranjim vlakom in po prestopu na Pragerskem v prijetni jutranji zori prispeli na Ptuj, dobro uro pred pohodom. Tako smo imeli dovolj časa za sprehod od železniške postaje do zbornega mesta, čez prelepo staro mestno jedro in znameniti Slovenski trg, kjer je pred leti živel tudi naš član društva Janez, kije lahko ta dan obujal spomine in srečal stare znance. Na zborno mesto smo prispeli prvi in smo bili deležni zelo zanimivega ogleda vzorno urejene Potrčeve dediščine v knjižnici, ki nam jo je razkazala in predstavila varuhinja Božena KMETEC. Pred štartom pohoda je velikemu številu udeležencev predstavila dogodek, izročila pisateljevemu sinu Matjažu zbornik, ena od udeleženk pa je, kot prava dramska igralka, zrecitirala Borovo pesem Mati.

Zbrane je seveda pozdravila tudi predsednica Društva ZRELI VEDEŽ in vodnica PZS, Viktorija DABIČ, ki je vedno vesela naših obiskov v njena prelepa območja, saj jih vedno znova želi približati ne samo domačinom, ampak čim večjemu številu planincev. Po opisu trase pohoda in raznih napotkih ter opozorilih za pohodnike, nas je sama odpeljala do zaselka ŠTUKI, kjer se je rodil pisatelj Ivan Potrč. Krajši postanek je vodnica namenila osvežitvi spomina na pisateljeva dela in na njegovo življenje ter na življenje družine in domačinov, ki jih je opisoval v svojih delih. Od tu nas je pot čez travnike in polja vodila do zanimive kmetije ČREŠNIK na Mestnem vrhu, kjer so vse udeležence pohoda bogato pogostili s pijačami, raznovrstnim pecivom in drugimi dobrotami. Z Mestnega vrha smo nadaljevali pot proti vinorodnemu zaselku PLACAR in se z njega spustili proti DRSTELJI, rojstnemu kraju dr. Matije Murka. Prijetno družabno srečanje je bilo na cilju pohoda, na turistični postojanki Lacko, kjer si je množica pohodnikov privoščila razne dobrote in pijače ter več kot uro počitka.

Sledil je povratek na Ptuj. Z vodnikom Urošem VIDOVIČEM smo po bližnjicah in pretežno po asfaltiranih poteh, ki so kazalec napredka v teh krajih, po nekaj več kot uri hoje prispeli pod mogočno ostenje Ptujskega gradu in v mesto, kjer je bilo še nekaj časa za ogled nekaterih znamenitosti. Na ptujski železniški postaji smo se, hvaležni za vse doživeto in povedano ter za podarjeno fotografijo stare Potrčeve rojstne hiše, poslovili od Viktorije Dabič, s katero se bomo letos spet srečali v začetku aprila, ko nas bo že tretjič popeljala po Slovenjegoriški poti.

Besedilo:        Ruža TEKAVEC

Fotografije:    Irena MLAKAR