OŠ Brihtna glava - sobota, 25. januar 2014

V Beli krajini so želeli gostom, ki zaidejo na južni konec Slovenije ponuditi nekaj povsem novega in edinstvenega. Idejo o OŠ Brihtna Glava sta tako v življenje spravila Toni Gašperič in Andrej Bajuk. Šola se nahaja na Radovici pri Metliki, kjer dejansko še stoji stara šola. Ob njej pa velikanska lipa kot je bilo včasih v navadi. V njej so en razred opremili po vzoru iz 60-ih let prejšnjega stoletja. V razredu se tako nahajajo stare klopi, črnilniki, stara tabla, zemljevidi. Tudi učitelj je prav takšen kot nekoč. Neposlušne učence pa čaka kazen - klečanje na koruzi. Zapoje tudi šiba. V eni šolski uri, ki traja 45 minut učenci, lahko so otroci, mladi, pa tudi starejši, ki želijo obuditi spomin na stare čase, na lahkoten, duhovit način spoznajo Belo krajino in njene posebnosti. Ob koncu pouka prejmejo tudi spričevalo z ocenami.

V Planinskem društvu Pošte in Telekoma Ljubljana smo tudi letos v okvirni program uvrstili nekaj izletov, ki jih organiziramo v sodelovanju s Športno zvezo Ljubljane. Za prvega, ki smo ga izvedli že kar v začetku leta, v soboto, 25. januarja 2014, je dal pobudo naš vodnik Uroš.

Z do polovice zasedenim avtobusom smo se odpeljali iz Ljubljane proti Beli krajini. Pred Metliko smo zavili proti Bojanji vasi, kjer smo pričeli naš planinski pohod. Z vodnico Vero Kostelec iz PD Metlika smo se najprej povzpeli do vasi in nadaljevali po grebenu ob meji s Hrvaško. Na Krašnjem vrhu je dom PD Metlika in razgledni stolp. Od tu se nam je odprl pogled preko cele Bele krajine.

Nato smo se spustili v vas Radovica, kjer nas je čakal pouk v OŠ Brihtna glava. Vrnili smo se v leto 1950. Uprizorjeni pouk je bil identičen, kot v tistih časih, poleg vsega je bil tudi učitelj zelo strog. Na koncu smo prejeli spričevala - tudi cveki so bili med ocenami. Zelo zanimivo! Pouku je sledil ogled muzeja in dobro kosilo v domači gostilni.

Vsem planincem, ki se niso udeležili izleta je lahko žal, saj je bil ta pohod še posebej idiličen zaradi novo zapadlega snega.

Besedilo: Jože Rožun

Foto: Vera Kostelec