KONJSKA ŠKRBINA 2063m, 26.01.2014

Vožnja iz Solkana mimo Bovca v Bavšico (713 m). Že v Solkanu smo se dogovorili, glede na včerajšnje pogoje (plaz pobral nekaj smučarjev), da gremo proti bovški. V Kobaridu postanek in pregled situacije v gorah in odločitev, da gremo do Bovca in se tam odločim. Žalostni pogled na Kanin je povzročil idejo da gremo v Bavšico. Nobeden udeleženec še ni hodil v tem okolju pozimi, nekdo niti poleti. V dolini Bavšice je bil občutek da se sneg začne že na 1000m in delovalo je vse zimsko.

S parkirišča smo startali po markirani poti mimo zapuščenega zaselka Logje in ostankov planine Bala, kjer smo že konkretno zagazili v sneg. Naš prvi cilj je bila lovska koča (1300m), kjer smo imeli daljši postanek in se dogovorili, da gremo proti Preval.

Že takoj nad kočo smo si nadeli krplje, na težjih mestih pa smo uporabljali dereze in cepin. Tako smo se prebili do Prevale (1560m) - naš drugi cilj. Tu se odločimo za glavni cilj vzpon na Konjsko škrbino. Po dolini Lanževice in tektonskega jarka, ki je sestavni del Naravnega spomenik Morež – južna pobočja smo se povzpeli na KONJSKO ŠKRBINO 2063m.

Glede na pogoje, je padla odločitev direkten sestop pod Stador (2025m), kjer je bila daljša pavza za malico. Sestop smo nadaljevali po malo znanem prehodu do lovske koče. Tako smo opravili krožno zelo zanimivo pot. Od koče pa po že znani poti in nazaj v Bavšico.

Vreme je bilo sončno, mestoma smo prišli v megleni del, kar je bilo za turo super. Sneg je nekje bil pomrznjen, nekje pa nepredelan.

Fotografije in tekst: Stanislav Jablanšček