PD Pošte in Telekoma Ljubljana

English
Navigacija
Poštarski dom na Vršiču
Zima na Vršiču
Okno v Prisojniku
Planike
Jesen na Vršiču
Ruska kapelica
Ajdovska deklica
Dom je ODPRT

17. ponovoletno srečanje v jami Mačkovica - sobota, 25. januar 2014

V soboto, 25. januarja 2014 smo izvedli tradicionalno 17. ponovoletno srečanje Planinsko jamarskega odseka PD Pošte in Telekoma Ljubljana, v jami Mačkovica.

Iz Ljubljane smo se odpeljali v Laze pri Planini, od koder smo se z jamarsko opremo odpravili do spodmola jame Mačkovice. Tu smo se preoblekli in preobuli ter se spustili v Malo dvorano. Pot ni bila naporna, zaradi mestoma nizkega rova in manjše količine blata v njem, pa pozornost ni bila odveč. Nadaljevali smo spust v jamo mimo kapnika Mojzesa, skozi navpični prehod, imenovan »dimnik«, v veliko dvorano jame Mačkovica, kjer smo poskušali narediti nekaj lepih jamskih fotografij, kar pa nam ni najbolje uspelo.

Bilo nas je sedem udeležencev in opravili smo dober triurni sprehod skozi jamo. Jama je bila razmeroma mokra in temu primerno blatna, kar ni presenetljivo glede na dolgotrajno deževje. Je pa bil, v nasprotju s pričakovanjem, konec jame suh, brez običajnih dveh jezerc.

Med povratkom na površje smo se ustavili pri stalagmitu Mojzesu, pri katerem nam je soudeleženka priredila pravi mali koncert - z besedo in glasom je oponašala pevko Heleno Blagne - izredno!

Po prihodu iz jame smo doživeli še pravo presenečenje. Naša Darja nas je - kot je rekla - nostalgično pričakala s pecivom in šampanjcem in skupaj smo nazdravili jamarskemu Novemu letu 2014.

Pohod smo sklenili v jamarski sobi bližnjega gostišča, vsi zadovoljni, da smo dan preživeli rekreativno in smiselno.

Z žigosanjem dnevnikov Poštarske jamske poti pa ni bilo nič, ker se je žig nekam skrivnostno izgubil. Čaka nas naloga, da ga poiščemo oziroma obnovimo.

Franc Kogovšek