OBČNI ZBOR PS PT Nova Gorica v Črničah - 23. 02. 2014

RAVNE NAD ČRNIČAMI

23. februarja 2014, točno leto dni po lanskem, smo imeli občni zbor na kmečkem turizmu Cigoj v Črničah. Da pa ne bi samo "sejali" in sedeli, nas je Leon Ličen najprej popeljal na krožno pot nad vasjo. To so njemu poznani kraji, saj je nekoč imel v bližini  vinograd. Ob 10. uri smo se zbrali na parkirnem prostoru pred šolo in jo po položni poti nekje nad cerkvijo mahnili  na pobočje pod Čavnom. Prva znamenitost je bil  t.im. Pč, vodni izvir, ki nikoli ne usahne. Ko smo prečkali strugo in se nekoliko vzdignili, so se že začele odpirati lepe vedute na Goriško. Nato nas je pot vodila mimo dokaj velikega vojaškega pokopališča in bolnice Na Poljanah. Ob 11.30 smo že bili v enem od zaselkov Raven, imenovanem Bavconi, kjer smo na kratko postali pri Bavconovih. Priletna stanovalca sta nas bila prav vesela in gospodar je razložil, da je zaselkov šest, in sicer Ušaji, Vipavci, Bavconi, Tabor Slejki in Garovca. Tu stoji tudi cerkvica sv. Petra in Pavla iz  l.1687 in škoda, da si je nismo ogledali tudi znotraj, saj se v njej nahaja "zlati" oltar, pomemben izdelek rezbarske umetnosti iz 17.stoletja. Spet smo prečkali strugo, tokrat preko mostu; ko sem se pozanimala o imenih voda, sem izvedela, da nad vasjo pod Čavnom izvirata  Ravenščak in Podstrel, ki se niže združita v potok Konjščak, ta pa se izliva v Vipavo nekje pod Batujami.

Ponovno smo za kakšne pol ure postali pred zaselkom Tabor, kakšnih 300 metrov visoko, pod strmim pobočjem Čavna in od koder seže oko vse do Nove Gorice ter se utaborili ob veliki mizi pred obzidjem. Tabor je res edinstvena razgledna točka, le škoda, da so naseljene samo še tri hiše. Tu stoji razmeroma dobro ohranjeno obrambno zidovje s stolpi, ki spominja na čase turških vpadov in beneških vojn s Habsburžani. Ob vhodu v zaselek je vklesana letnica 1413. Nekaj hiš ima še gotske detajle arhitekture. Po degustaciji domačih salam in zlate kapljice smo se začeli počasi spuščati proti dol. Šli smo mimo odcepa, ki vodi proti sv.Pavlu in ki nas še čaka in nekje pri Malovšah prišli spet v dolino.

Na občnem zboru, ki se je pričel ob 14.45, nas je  pozdravil tudi predsednik PD Pošte in Telekoma iz Ljubljane, Stane Tomšič, ter "skoraj naš" Jože Mežnar iz PD Tolmin. Pridružila se nam je tudi skupina mlajših planincev, ki so se povzpeli na Čaven (1190 m). Po rekordno kratkem občnem zboru, kjer smo med drugim izvedeli, da nas je še 140 članov in da se beleži le rahel padec članstva, so nam Cigojevi postregli okusno kosilo. Sledil je srečolov in "nastop" harmonikašev Božota in Ivana ter kitarista Peršolje. Tokrat ni bilo nobenih razočaranj v zvezi s plesom, tako da smo se dobre volje podali domov. Hvala Ivanu in Anici Trampuž  ter Leonu.

Tekst: Marja Kolenc

Fotografije: Stanislav Tomšič, Miran Lipovšek